Yenilenebilir Enerji Sertifikası Satın Alması Nasıl Yapılabilir?

Yenilenebilir Enerji Sertifikası Satın Alması Nasıl Yapılabilir?

Elektrik tüketicisi birçok işletme, sürdürülebilir bir gelecek için satın aldıkları enerjinin çevreye zarar vermeden üretildiğinden emin olmayı ister. Bu sebeple son yıllarda işletmeler, ihtiyaç duyduğu enerjiyi, hangi kaynaktan kullanabileceğini seçerek; temiz ve yenilenebilir enerji kullandığını belgeleyebilmek için yenilenebilir enerji sertifikası almak istemekte, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik tükettiğini ispat etmek için de bu sertifikalara ihtiyaç duymaktadırlar.

Sertifikayı Kimden Almalısınız?

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bu sertifikayı fiziksel elektrik tedarik anlaşması yaptığınız lisans sahibi elektrik tedarik şirketi üzerinden almanız gerekmez. Tedarikçiniz üzerinden alacağınız I-REC sertifikalarının maliyetinin, piyasaya göre daha yüksek olabileceğini unutmamalısınız. Aslında bu sertifika, tedarik lisansına sahip bir elektrik şirketinden değil; üretim lisansına sahip bir şirket üzerinden temin edilmektedir. Aynı enerji grubu içinde hem üretim hem satış şirketi bulunsa da bu şirketlerin farklı bütçelere ve yönetimlere sahip kurumlar olarak kazanç güdülerinin olacağını unutmamak gerekir.

Direkt olarak üretim şirketi üzerinden uluslararası geçerliliğe sahip bir yenilenebilir sertifika alabilmek için öncelikle I-REC sistemine kaydolmuş bir elektrik üretim santrali tercih edilmelidir. Yenilenebilir enerji kaynağından elektrik üretimi yapan bir santral, bu sisteme kaydolmadan sertifika sattığında bunun herhangi bir geçerliliği olmayacaktır. Çünkü ürettiği enerjiyi sizden başkalarına da satıp/satmadığından emin olmanın bir yolu yoktur.

“AFA Enerji Danışmanlık olarak, geniş elektrik üretici portföyümüzün yanı sıra uzmanlığımız sayesinde en güvenli sözleşmeler ve rekabetçi fiyatlar ile müşterilerimize destek sunuyoruz.

Sertifika Ücretlerini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Üretim tesisinin kapasitesi büyüdükçe, sertifika fiyatları da daha uygun hale gelmektedir. Yıllık 10 birim sertifika üreten tesisin sertifika satışından beklentisi, yıllık 1000 birim sertifika üreten tesisin beklentisinden daha yüksektir.

Hidroelektrik ve jeotermal santralleri, büyük kapasitelere sahipken; güneş enerji santralleri ise daha küçük kapasitelere sahiptir. Ayrıca santralin çevreye etkileri de tüketicilerin tercihlerini etkilemektedir.

Sertifikanın üretildiği yıl da önemli bir faktördür. İçinde bulunduğumuz yılın sertifikası, geçmiş yıllarda üretilmiş sertifikalardan daha yüksek fiyatlı olacaktır. Bunun sebebi de sertifika talep eden çoğu kuruluşun, güncel üretilen sertifikaları tercih etmesidir.

 En Uygun Fiyat Her Zaman En İyi Anlaşma Olmayabilir!

Kurumların sürdürülebilirlik hedeflerine uygun, ulusal ve uluslararası geçerliliği olan I-REC tarafından denetlenen sertifikaları tercih etmeleri önemlidir.

Birden fazla yenilenebilir enerji kaynağı tercih etmek, 10 yılını doldurmamış santraller seçmek ve içinde bulunduğumuz yıla yakın dönemlerde üretilmiş sertifikalar almak, kurumunuzun sürdürülebilirlik hedeflerine verdiği değeri öne çıkartacaktır.

 

Hangi Tarifeden Elektrik Kullandığınız Önemli Değildir!

Sanayi, ticarethane veya mesken gibi herhangi bir tarifeden elektrik kullanan tüm aboneler, bu sertifikayı alabilir. Sertifika hem geçmişe dönük hem de ileriye dönük olarak da satın alınabilir.

I-REC Sertifikası Alırken Sözleşme Nasıl Olmalıdır?

Yenilenebilir enerji sertifikasını aldığınızda; sadece bu kapsamda bir sözleşme imzalanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Birçok elektrik tedarik şirketi, elektrik tedarik sözleşmesinin içine I-REC’i, ekleyerek satış yapmaktadır. AFA Enerji Danışmanlık olarak, elektrik sektöründeki tecrübelerimizden yola çıkarak; sertifika alımının, -farklı bir satın alma süreci olduğundan- ayrı bir sözleşme ile sertifika alım süreci ile belirginleştirilerek güvence altına alınmasının daha güvenli olduğuna inanıyoruz. Elektrik tedarik anlaşmalarına eklenen yenilenebilir enerji sertifikası alımlarının

buy generic levitra

, ortaya çıkabilecek sorunlarda haklarınızın kaybolmasına yol açabileceğine de dikkat çekmek isteriz.

Satın Aldığınız Yenilenebilir Enerji İşletmenize Nasıl Teslim Edilir?

Yenilenebilir enerji, fiziki olarak işletmenize teslim edilmez. Yenilenebilir enerji, elektrik şebekesine verildiğinde; ülkenin herhangi bir yerindeki bir abone bunu kullanıyor olabilir. Kullanılan elektrik şebekesinin yapısı gereği, sisteme verilen enerjinin “yenilenebilir enerji kaynaklarından” olduğunun tüketim noktasında tespit etmenin bir yolu yoktur. Yani elektriği kullanırken acaba bu yenilenebilir mi yoksa fosil kaynaklardan mı üretildi diye ayırt edilemez.

Kullanılan enerjinin kaynak türü ispat edilemediği için üretilen enerji, ulusal elektrik havuzuna aktarılırken; kaynak türü, kayıt altına alınarak sertifikalandırılır. Yenilenebilir enerji üretildiğinde, benzersiz bir numara üzerinden sertifika oluşturulur. Elektrik abonesi işletmenin tükettiği elektrikle sertifika ile kayıt altına alınan üretim eşleştirilir. Üretim ile tüketim arasında doğrudan bir bağlantı gösterilip satın alınan sertifika ile tüketilen enerjinin yenilenebilir enerji olduğu ispat edilebilir.

Son yıllarda birçok işletme, lisans sahibi özel elektrik tedarik şirketlerinden indirimli elektrik almaktadır. Mevcut bir indirimli elektrik tedarik anlaşmanızın olması, yenilenebilir enerji sertifikası almanıza engel değildir. Yani aslında farklı bir elektrik şirketinden kullandığınız enerji için yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan bir elektrik şirketine ödeme yaparak, kullandığınız enerjiyi temiz enerji olarak kayıt altına almış olursunuz.

Elektrik Tedarikçinizin Kim Olduğu Önem Taşımaz!

Özel bir elektrik şirketi ile indirimli elektrik anlaşmanızın olması, yenilenebilir enerji sertifikası almanıza engel olmadığı gibi bu sertifikanın tedarikçiniz üzerinden alınması gerekliliği de yoktur. Satın aldığınız “yeşil enerji” fiziki olarak ulusal üretim havuzuna verilmekte olup, hangi kaynaktan üretildiği belirlenemeden tüketilmektedir. Ancak sisteme verilen yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi tespit etmek mümkündür.

Elektrik piyasasında faaliyet gösteren tüm santraller, Türkiye’nin neresinde olursa olsun; ürettiği enerjiyi üretim havuzuna verir. Elektriği kullandığınız noktada yani sayacınızdan geçen enerjiyi elektrik şebekesinden çekerek kullandığınızda üretimin kaynak türünü tespit etmek mümkün değildir.

Bu sebeple tüketim noktasında tespit edilemeyen enerji, üretim kaynağından sisteme verilirken kaynak bazında kayıt altına alınır. Yenilenebilir enerji sertifikası aldığınızda işletmenizin tükettiği enerji, sertifikayı aldığınız elektrik üretim santralinin üretim verisinden mahsup edilir ve tükettiğiniz enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini uluslararası geçerliliğe sahip bir sertifika olan I-REC tarafından belgelemiş olursunuz.

AFA Enerji Danışmanlık olarak, serbestleşmiş piyasalarda abonelerin sertifika alması için hizmet veriyor, tüm süreci sizin adınıza yönetiyoruz. Kaynak tipine göre sertifika sağlayabildiğimiz gibi üretici firmaların kamusal alanda tepki çeken faaliyetleri ile yapımı ve üretimi aşamasında mahkemelerde davalara konu olan santrallerin sertifikalarını da ayrıştırıyoruz. En rekabetçi fiyatlarla sertifika teminine imkân tanıyarak; yenilenebilir enerji sertifika alımı için doğru ve güvenli bir sözleşme imzalamanıza aracılık ediyoruz. AFA Enerji Danışmanlık olarak, temin edilmesine aracılık edilen sertifikanın, güvenli ve sorunsuz olduğundan emin olabilirsiniz.

 

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul