Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (IREC) Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yenilenebilir Enerji Nedir?

Yenilenebilir elektrik; güneş, rüzgâr, jeotermal, biokütle ve düşük etkili hidro tesisler gibi kaynaklardan üretilen enerjidir. Bu kaynaklar, kendilerini doğal olarak yenilediği için asla tükenmez. Bu sebeple de “yenilenebilir enerji” olarak adlandırılır.

Yenilenebilir Enerji Sertifikası Nedir?

Yenilenebilir enerji sertifikası, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi sağlamak üzere; ekonomiye teşvik sağlamak için piyasaya dayalı araç olarak tasarlanmış, uluslararası geçerliliğe sahip bir sertifikasyondur. I-REC’ler, bir megavat-saat (MWh) yenilenebilir elektrik kaynağından elektrik üretilerek, elektrik şebekesine teslim edildiğinde I-REC standartları ile belgelendirilmektedir. #IREC

I-REC Nedir ve Ne Yapar?

I-REC Standardı, Hollanda merkezli bir dernektir. 2015 yılında yenilenebilir elektrik sertifikalarının standartlarını belirleyip, sertifikaların doğruluğunu denetlemek için kurulmuştur. Dernek, Güney Amerika, Afrika, Asya ülkeleri ve Türkiye’de aktif olarak faaliyet göstermektedir.

I-REC’ler emisyon hedeflerine ulaşmanın ve sürdürülebilirliği iyileştirmenin etkili ve kabul görmüş bir yoludur. Yenilenebilir elektrik sertifikası, üretilen ve elektrik şebekesine verilen 1 MWh yenilenebilir elektriği temsil eder. Kullanılan temiz enerji miktarı kadar fosil yakıt tüketiminin çevreye verdiği zararı azaltmaya da imkân tanır. Elektrik tüketicisi şirketler, I-REC sertifikası aldığında; üretilen yeşil enerjinin, bir kez satıldığından ve mükerrer sayım olmadığından emin olur.

* (I-REC / International Renewable Energy Certificate)

International REC STANDARD FOUNDATION NEDİR?

International REC Standard Foundation, dünya çapında kullanım için sağlam bir öznitelik izleme standardı sağlayan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Bu standart, yerel paydaşların ve hükümet yetkililerinin, yerel veya ulusal düzenlemelere uygun olarak ulusal uygulamanın kolaylaştırmasını sağlar.

I-REC Standardı ve ilgili belgelere (öznitelik izleme sistemlerine ilişkin planlar) dayalı olarak, I-REC bağımsız ve yerel ihraççılar, mükerrer kullanımın önlenmesi için en yüksek kaliteyi ve en iyi uygulamalara bağlılığı garanti ederek, sağlam ve şeffaf öznitelik izleme şemaları sunar.

I-REC pazar geliştirme, yeni ülke yetkilendirmesinden bu pazarlara ilişkin yerel bilgileri desteklemeye kadar birçok farklı faaliyeti içerir. I-REC Standard Foundation (I-REC Standard) tarafsız bir kolaylaştırıcı olup, üreticilerin niteliklerini, tüketicilere sunma becerisine müdahale etmez.

I-REC Standard Foundation’ın amacı; yalnızca pazarı kolaylaştırmak değil, aynı zamanda paydaşların I-REC Standard’ın araç ve mekanizmalarını en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak için de bilgi artışını kolaylaştırmaktır.

Yenilenebilir Enerji Sertifikasında Hangi Bilgiler Yer Alır?

(I-REC) yenilenebilir enerji sertifikasında genel olarak aşağıdakiler bilgiler yer alır.

Sertifika Bilgileri

Sertifika sahibinin unvan bilgileri yer alır. Sertifikayı veren şirketin unvanı da bu bölümde sunulur.

Miktar

Sertifikanın ne kadar kapasite için alındığı bilgisine yer verilir.

Sertifikanın Oluşturulduğu Lokasyon

Sertifikanın verildiği, tüketimin gerçekleştiği şehir ve ülke belirtilir.

Sertifikanın Geçerli Olduğu Tarihler

Sertifikanın başlangıç ve bitiş tarihleri yer alır.

QR ve Doğrulama Kodu

Sertifikanın doğrulanabilmesini sağlayan bilgilerin yer aldığı bölümdür.

Yenilebilir Enerji Üretim Santraline İlişkin Bilgiler

Santralin adı

, bulunduğu ülke, enerji kaynağı, teknolojisi, destekten yararlanma bilgisi, devreye girme tarihi ile emisyon değeri yazan bölümdür.

Sertifikaya Ait Bilgiler

Sertifikanın benzersiz kimlik numarası, sertifika sayısı, üretim periyot tarihi ve sertifikayı temin eden kuruluşun adının yazdığı alandır.

*Not: Bu bilgiler, sertifikanın kullanıldığı ülkeye göre değişkenlik gösterebilir.

Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) Nasıl Çalışır?

Uluslararası I-REC Standardı, dünyanın pek çok yerinde takip sistemlerinin kullanılması için çalışan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından sunulmaktadır. Elektrik şebekesinden kullandığımız fiziksel elektriğin üretim kaynağını veya ne şekilde üretildiği; elektriği kullanan aboneler tarafından anlaşılamadığından, I-REC’ler, yenilenebilir elektrik üretimi ve kullanımına ilişkin muhasebe, izleme ve mülkiyet tahsisinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan bir santral, I-REC sistemine kayıtlı olduğu takdirde, ürettiği enerjiyi sertifikalandırarak satabilir. Sürdürülebilirlik konusunda hassasiyeti olan işletmeler mal ya da hizmet üretirken kullandığı enerji sebebi ile ortaya çıkan karbon salınımını azaltmak ya da ortadan kaldırıp, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için ücret ödeyerek uluslararası geçerliliğe sahip bu belgeyi alır. Bu belge, geçerli olduğu tarih aralığında üzerinde ismi yazan kuruluşun, gösterildiği miktarda enerjiyi kaynak bazlı olarak gösterir.

Mevcut Bir Elektrik Tedarikçinizin Olması I-REC Sertifikası Almaya Engel midir?

Herhangi bir elektrik tedarik şirketinden elektrik alırken; yenilenebilir sertifikayı, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan bir elektrik şirketinden alabilirsiniz. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik, bu tercihi yapan şirketin tesislerine fiziksel olarak teslim edilmeyeceği için bu konuda sorun yaşamazsınız.

Satın Aldığınız Yenilenebilir Enerji Size Nasıl Ulaşır?

Kullandığınız fiziki enerji, şebekeden çekilirken; kaynak türü tespit edilemediği için yenilenebilir enerjiden üretim yapan santrallerin üretiminden, gerçekleştirdiğiniz elektrik tüketimi mahsup edilir. Bu şekilde kullandığınız enerjinin, yenilenebilir ve temiz enerji olduğunun kanıtını gösteren enerji ilişkilendirme sertifikaları sağlanır. Anlaşma sağlanan yenilenebilir enerji üreten elektrik üretim şirketinin, ürettiği enerjiden sizin kullandığınız enerji mahsup edildiği için fiziksel teslimata ihtiyaç duyulmaz. Yani satın aldığınız bu enerji, fiziki olarak size ulaşmaz.

Bunu şöyle düşünebilirsiniz. Bankaların toplam mevduatlarında tüm müşterilerin birikimleri yer alır. Elinizdeki belge, size sahip olduğunuz mevduatı gösterir. Parayı bir yerden başka bir yere gönderirken, fiziksel bir işlem olmaz ancak bilgiler yeni işleme göre güncellenir. Herhangi bir ödeme yaptığınızda ise hesaplarınız da güncellenir. Yenilenebilir enerji sertifikaları da bu şekilde işlem görür.

Yenilenebilir Enerji Sertifikası Satın Alması Nasıl Yapılabilir?

Elektrik tüketicisi birçok işletme, sürdürülebilir bir gelecek için satın aldıkları enerjinin çevreye zarar vermeden üretildiğinden emin olmayı ister. Bu sebeple son yıllarda işletmeler, ihtiyaç duyduğu enerjiyi, hangi kaynaktan kullanabileceğini seçerek; temiz ve yenilenebilir enerji kullandığını belgeleyebilmek için yenilenebilir enerji sertifikası almak ister. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik tükettiğini ispat etmek için de bu sertifikalara ihtiyaç duyar.

İşletmeler öncelikle geçmiş tüketimine mi yoksa ilerleyen tarihlerdeki tüketimleri için mi sertifika alacağına karar vermelidir. Geçmiş tüketime istinaden alınan sertifikalar, gerçekleşecek olan tüketimlere yönelik olan sertifikalardan daha uygun fiyatlı olabilmektedir. Tüketim bilgilerine ve sertifikanın tipine göre fiyat teklifi alınacağından; bu bilgilerin hazır olması gerekir.

Sertifikayı satın alacağınız elektrik üreticisinin, I-REC sistemine kayıtlı bir santrali olması ve size resmi bir sertifika verebilme yetkisine sahip olması gereklidir. Geçtiğimiz yıllarda Microsoft Office Word üzerinde bulunan sertifika şablonlarından düz kâğıda “Yeşil Enerji Sertifikası” diye yazarak, işletmelere resmî belge diye satan lisans sahibi elektrik şirketlerini gördük. Bu şekilde hazırlanan bir sertifikanın ne ulusal ne de uluslararası bir geçerliliği olmayacağını önemle belirtmek isteriz.

Herhangi bir tarifeden elektrik kullanan tüm işletmeler, bu sertifikayı alabilir. Sertifika hem geçmişe hem de ileriye dönük olarak da satın alınabilir. Yenilenebilir enerji sertifikasını aldığınızda; sadece bu alıma yönelik bir sözleşme imzalanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Elektrik tedarik anlaşmalarına eklenen yenilenebilir enerji sertifikası alımlarının, ortaya çıkabilecek sorunlarda haklarınızın kaybolmasına yol açabileceğini de hatırlatmak isteriz.

AFA Enerji Danışmanlık olarak, serbestleşmiş piyasalarda abonelerin sertifika alması için hizmet veriyoruz. Kaynak tipine göre sertifika sağlayabildiğimiz gibi üretici firmaların kamuda tepki çeken faaliyetleri ile mahkemelere konu olan santrallerin sertifikalarını da ayrıştırıyoruz. AFA Enerji Danışmanlık olarak, temin edilmesine aracılık edilen sertifikanın güvenli ve sorunsuz olduğundan emin olabilirsiniz.

Aynı zamanda tüm süreci sizin adınıza yönetiyor, en rekabetçi fiyatlarla sertifika teminine imkân tanıyarak; yenilenebilir enerji sertifikası alımı için doğru ve güvenli bir sözleşme imzalamanıza aracılık ediyoruz.

Yenilenebilir Enerji Sertifikası Alırken Nasıl Bir Sözleşme Yapılmalıdır?

Elektrik tedarik hizmeti için imzalanan sözleşmeler ile yenilenebilir enerji sertifikası alımı için imzalanan sözleşmelerin ayrı olması gerektiğine inanıyoruz. Bazı elektrik kullanıcısı işletmeler, yenilenebilir enerji sertifikalarını elektrik tedarik ettiği şirket üzerinden almayı tercih etmez.Ancak elektrik tedarik sözleşmelerindeki hükümler, elektrik satışı ile ilgili olup, sertifika ihracına yönelik detayları barındırmayabilir. Elektrik sektörünün teknik detaylarının çok derin olduğunu önemle belirtmek isteriz. Satış sonrası süreçlerde ve aldığınız sertifikanın mükerrer kullanımından emin olmanız, proaktif bir davranış olacaktır.

Öncelikle yenilenebilir enerji sertifikalarını, tedarikçiniz üzerinden almanın size belirgin bir fayda sağladığını söylemeliyiz. Tedarikçinizde bu talebi bir elektrik üretim santrali üzerinden karşılayacaktır. İnsan ve çevre sağlığına duyarlılık gösteren şirketler, satın alma maliyetlerini düşürmek için piyasadan araştırma yaptıklarında daha rekabetçi fiyatlar bulabileceklerini göreceklerdir. AFA Enerji Danışmanlık olarak, geniş elektrik üretici portföyümüz ve sektöre hakimiyetimiz ile sizlere çok daha avantajlı ve güvenilir bir şekilde destek olabileceğimizden emin olabilirsiniz.

Satın Aldığınız Yenilenebilir Enerjiyi Nasıl Kullanabilirsiniz?

Son yıllarda serbest tüketici limitinin düşmesi sebebi ile birçok işletme, lisans sahibi özel elektrik şirketlerinden indirimli elektrik alıyor. Mevcut bir elektrik tedarik anlaşmanızın olması, yenilenebilir enerji sertifikası almanıza engel değildir. Yenilenebilir enerji, fiziki olarak işletmenize teslim edilmez. Üretilen yenilenebilir enerji, elektrik şebekesine verildiğinde; ülkenin herhangi bir yerindeki bir abone, bunu kullanıyor olabilir. Kullanılan elektrik şebekesinin yapısı gereği, sisteme verilen enerjinin “yenilenebilir enerji kaynaklarından” olduğunu tüketim noktasında tespit etmenin bir yolu yoktur.

Kullanılan enerjinin kaynak türü ispat edilemediği için üretilen enerji, ulusal elektrik şebeke havuzuna enerjiyi aktarılırken; kaynak türü, kayıt altına alınarak sertifikalandırılır. Yenilenebilir enerji üretildiğinde benzersiz bir numara üzerinden sertifika oluşturulur. Elektrik abonesi işletmenin tükettiği elektrikle kayıt altına alınan üretim

eşleştirilir. Üretim ile tüketim arasında doğrudan bir bağlantı gösterilip satın alınan sertifika ile tüketilen enerjinin yenilenebilir enerji olduğu ispat edilebilir.

Yani aslında farklı bir elektrik şirketinden kullandığınız enerji için yenilenebilir enerji kaynaklarından üretim yapan bir elektrik şirketine ödeme yaparak, kullandığınız enerjiyi temiz enerji olarak kayıt altına almış olursunuz.

Yenilenebilir Enerji Sertifikasına Neden İhtiyaç Duyulur?

Enerji tüketicileri olarak, dünya genelinde çoğunlukla hidrokarbon tabanlı yakıtlarından üretilen enerjiyi kullanıyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda hedefleri olan firmalar, ilk adım olarak yenilenebilir enerji sertifikalarını (I-REC) tercih eder. I-REC alıp, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriği kullanarak; fosil yakıtlardan elde edilerek kullanılan elektriğe yönelik talebi düşürerek çevreye katkı sağladığınız gibi yeşil enerji konusundaki hassasiyetin artmasına da imkân tanırsınız.

AFA Enerji Danışmanlık olarak, doğaya olan duyarlılığınızı destekliyor ve doğru ve güvenli bir sertifika satın alma sürecinde, seçim yapmanızı kolaylaştırıyoruz.

Yenilenebilir Enerji Sertifikaları Elektrik Abonelerine Ne Kazandırır?

Tüketici, yenilenebilir enerji sertifikaları kullanarak, tedarik ettiği elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını ispat eder. Tüketici, bu sertifikaları, şirketinin sürdürülebilirlik ve karbon ayak izi raporlamalarında kullanarak, Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden, “Ulaşılabilir Temiz Enerji” ve “İklim Değişikliği” başlıklarını destekleyebilir.

İşletmelerin yenilenebilir enerji konusunda yaptıkları seçimler, kurumsal itibarlarını arttırdığı gibi çevre hassasiyeti olan müşterilerini de memnun eder. İşletmeler, yenilenebilir enerji sertifika alımı ile rakiplerine göre çevre konusundaki duyarlılığa sahip potansiyel müşterileri kendilerine çekebilir.

Hangi Yenilenebilir Enerji Sertifikası Standardı Kullanılmalıdır?

I-REC sertifikaları, GHG Protocol ve CDP tarafından kabul edilmiş sertifikalardır. Uluslararası Sera Gazı Salım Metodolojilerinde, yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji tedarik edildiğini ispat etmek için kullanılmaktadır.

GHG Protokolü nedir?

Sera Gazı Protokolü (GHG- Greenhouse Gas Protocol): GHG Protokolü en geniş kapsamda kullanılan, uluslararası karbon hesaplama aracıdır. Dünya Kaynakları Enstitüsü ve Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi ortaklığı sonucu ortaya çıkmıştır.

GHG Protokolü, özel ve kamu sektörü operasyonlarından, değer zincirlerinden ve emisyon azaltma eylemlerinden kaynaklanan sera gazı (GHG) emisyonlarını ölçmek ve yönetmek için kapsamlı küresel standart çerçeveler oluşturan bir protokoldür.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul