Sık Duyduğumuz Elektrik Şirketlerini Tanıyalım

Elektrik sektörü teknik hususlara sahip ve uzmanlık gerektiren konu olması sebebi ile evimize ve iş yerimize gelen elektrik faturasını anlamakta zorluk çekiyor olabilirsiniz. Sosyal medyadaki kirli bilgilerden beslenmek yerine, doğru bilgi ile elektrik faturanızı okumayı ve kontrol etmeyi öğrenmeniz için bu yazıyı okumanız yeterli olacak.

Önce lisans sahibi elektrik şirketlerini tanıyarak işe başlamamız doğru olacaktır. Elektrik piyasasında faturanıza yansıyan fiyatları EPDK belirler. Lisans sahibi elektrik şirketlerinin faturaya zam yapma imkânı yoktur. Bu bilgiye rağmen faturanızda bir farklılık görüyorsanız ilgili şirkete başvurarak fatura itirazı şikâyetinde bulunmalısınız.

“Ulusal Elektrik Tarifeleri EPDK tarafından 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinde açıklanır ve genellikle fiyatlar tarife dönemine göre değişkenlik gösterir. Dağıtım ve Güç Bedeli Birim Fiyatları açıklanan tarifeye istinaden aşağı ve yukarı yönde değişebilir. 2018 yılında, EPDK alışılmışın dışında davranarak, tarife dönemleri haricinde Ağustos, Eylül aylarında da fiyat açıklamıştır.”

Elektrik sektörü devlet kontrolünde olan ve lisans alarak faaliyet gösterilmesi gereken bir sektördür. Dolayısı ile devletin bilgisi ve onayı olmadan herhangi bir işlem yapmanın cezai sonuçları olmaktadır.

Görevli Tedarik Şirketi (GTŞ) Nedir?

Dağıtım şirketinin bölünmesiyle oluşan perakende satış şirketi, 30 Aralık 2012 tarih, 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliklerle, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuatta “Görevli Perakende Satış Şirketi” olarak adlandırılmıştır. Dağıtım şirketinin perakende satış ve perakende satış hizmetine ilişkin mevzuattan kaynaklanan hak ve yükümlülükleri görevli perakende satış şirketine verilmiştir.

EPDK tarafından aldıkları lisansına derç edilen bölgelerde faaliyet gösterirler. Toplamda 21 adet GTŞ vardır. Örneğin Gediz Elektrik, İzmir ve Manisa’ya hizmet verirken EnerjiSA Ayesaş İstanbul’un Anadolu Yakasına hizmet verir ve oranın Görevli Tedarik Şirketi(GTŞ) olurlar. Elektrik satışından sorumlu (fatura üreten şirket) olan GTŞ’lerin iletişim bilgileri elektrik faturanızın üzerinde yer alır. Ayrıca bu şirketlerin internet sayfasından talep ve şikâyetlerinizi kolayca bildirebilirsiniz. Özel bir elektrik şirketinden indirim alarak GTŞ’yi değiştirebilme imkânınız vardır.

Bu şirketlerle çalışmak için ilk defa abonelik yaparken Perakende Satış Sözleşmesi imzalamanız gerekir. Mevzuatın belirlediği kurallara göre tahsilat riski için güvence bedeli alırlar.

Elektrik Dağıtım Şirketi Nedir?

Hukuki ayrıştırma sonucu varlığını sürdüren dağıtım şirketleri temel olarak, lisanslarında belirlenen bölgelerde dağıtım faaliyetini yürütmekle görevli olup, lisanslarına kayıtlı olan dağıtım bölgesindeki sayaçların okunmasından ve elde edilen verilerin ilgili tedarikçiye bildirilmesinden sorumludur.

Elektrik Dağıtım Şirketleri de GTŞ’ler gibi lisanslarına derç edilen 21 bölgede faaliyet gösterirler. Bakım, onarım, yatırım gibi teknik faaliyetlerde bulunurlar. Elektrik Dağıtım Şirketleri fatura göndermez. Görevli Tedarik Şirketleri’nin (GTŞ) gönderdikleri fatura içinde bu Dağıtım Bedeli olur. GTŞ’ler tahsil ettikleri bu bedelleri Dağıtım Şirketine öderler. Dağıtım Bedelleri de EPDK tarafından belirlenmektedir. Bağlı bulunduğunuz Elektrik Dağıtım Şirketine 186’yı arayarak ya da şirket internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Elektrik kesinti ve arızalar için muhatap olacağınız Elektrik Dağıtım Şirketi’dir ve abone dağıtım şirketini her ne olursa olsun değiştiremez. Elektrik Dağıtım Şirketleri ile Dağıtım Bağlantı Anlaşması imzalarsınız. Güvence Bedeli almazlar.

Özel Elektrik (Tedarik) Şirketleri Nedir?

Özel elektrik şirketleri, EPDK fiyatlarından bağımsız olarak elektrik satış fiyatını kendileri belirler. Ancak Elektrik Dağıtım Bedeli olarak yine EPDK’nın belirlediği birim fiyatlarını kullanmak zorundadırlar. Müşteri kazanabilmek için Görevli Tedarik Şirketleri’nin (GTŞ) kullandığı birim fiyatlara indirim yaparlar. GTŞ’ler de piyasa şartlarına göre özel elektrik şirketleri gibi indirimli fiyattan satış yapabilirler.

Özel Elektrik Şirketleri, EPDK’dan aldıkları Tedarik Lisansı ile faaliyet gösterirler. Kendilerine ait bir tedarik sözleşmesi kullanırlar. Her bir tedarik şirketinin sözleşmesi farklı olabilir. Özel bir elektrik şirketlerinin sözleşmeleri EPDK denetiminde olmadığı için dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. 300 civarında özel elektrik şirketi vardır. Güvence bedeli olarak en yüksek faturanızın iki ya da üç katını güvence bedeli olarak talep edebilirler.

Elektrik aboneleri olarak muhatap olabileceğiniz lisans sahibi elektrik şirketlerinden bazılarını açıkladık. Bunlar haricinde iletim şebekesini yöneten ve halen bir kamu şirketi olan İletim Şirketi ve elektrik üretimi yapan Üretim Şirketleri vardır. Ancak genel tüketiciler için yukarıdaki açıklamalar şirketleri tanımanız elektrik hizmetini sizler için biraz daha anlaşılabilir kılacaktır.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul