Sabit Fiyatlı Elektrik Anlaşmalarının Artıları/Eksileri

Elektrik piyasasında sabit fiyatlı bir anlaşmayı kabul ettiğinizde aktif enerji birim fiyatınız sözleşme süresi boyunca sabit kalır. Sabit fiyatlı elektrik tedarik anlaşmaları ancak doğru içerikle yapıldığı takdirde fayda sağlar. Sabit fiyatlı elektrik tekliflerinin tercih edilmesi için uygun piyasa şartlarının oluşması gerektiği gibi doğru fiyatın sözleşme ile de güvence altına alınması gerekmektedir.

“Elektrik Faturanız Nasıl Düzenlenir? Elektrik kullanımı (kWh) kilowatt saat olarak ölçülür. Bir saat boyunca harcanan bir kilowatt güce eş değerdir. Lisans sahibi elektrik şirketleri faturalarında tüketilen enerjiyi kWh/Krş olarak göstermektedir. Birim başına maliyet veya birim ücrettir. Bu fiyat ile tükettiğiniz enerjiyi çarptığınızda “Aktif Enerji Bedeli” ortaya çıkar. Daha sonra bu bedele “Elektrik Dağıtım Bedeli” eklenir. Dağıtım bedeli birim fiyatı her üç ayda bir ( 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinde ulusal elektrik tarifesi açıklanır) açıklanır ve yine bu birim bedel kWh/Krş olarak tüketim ile çarpılır. Daha sonra vergi ve fonlar eklenir. Fonlar sadece aktif enerji üzerinden alınırken, KDV faturanın toplamından tahsil edilir.”

Sabit fiyatlı elektrik tedarik sözleşmeleri çoğunlukla avantaj sağlıyor olsa da beklenmeyen gelişmelerin yaşanması durumunda fiyatınız piyasa fiyatının üzerinde kalabilir.

Artıları

Sabit fiyatlı tedarik sözleşmesi teklifini kabul ederek bir sözleşme imzalamanız, Ulusal Elektrik Tarifesi’ne bir zam gelmesi ya da tedarikçinizin maliyetlerini değiştiren etkenler oluşsa bile fiyatınızın değişmeyeceği anlamına gelir. Fiyat artış riskinden korunmak, olası enerji fiyatı dalgalanmalarında,  geleceğe dönük en iyi seçenek olacaktır. Ancak her sabit fiyat anlaşması en doğru seçim olmayabilir. Sözleşme içeriğine azami dikkat gerekir.

Sabit fiyatlı elektrik tedarik teklifleri, işletmelerin elektrik bütçelerini yaparken ilgili gider kaleminin öngörülebilir olmasını sağlar. Ne kadar tüketim yaparsanız yapın, aktif enerjiye ödeyeceğiniz birim fiyatın ne olacağını bilirsiniz. Eğer tüketim miktarı tahmini yapabiliyorsanız, ne kadar fatura ödeyeceğinizi de tahmin etmeniz mümkün olacaktır.

Muhtemel Eksileri

Sabit fiyat ile çalışmanın olası tek zararı, düşük bir ihtimal de olsa piyasadaki elektrik fiyatlarının anlaşma yaptığınız sabit fiyatın çok altına düşmesidir. Bu nedenle iyi bir fiyat ile anlaşma yaptığınızdan emin olmalısınız. Belirsizliği yüksek bir elektrik piyasasında; artış beklentisi olmasına rağmen,  fiyatların düştüğü dönemler yaşanabilmektedir. Sürprizler yaşansa de liberalleşmiş birçok elektrik piyasasında, en çok tercih edilen anlaşma türünün “sabit fiyatlı elektrik anlaşması” olduğunu bilmelisiniz.

Bir diğer husus ise uzun dönemli sabit fiyatlı elektrik anlaşmalarıdır. Bu tarz anlaşmalarda teklif edilen sabit fiyatın içinde bulunulan Ulusal Elektrik Tarifesi fiyatından yüksek olması durumu söz konusu olabilir.

Bu gibi durumlarda, sözleşme döneminin tamamı baz alınarak değerlendirme yapılması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Örneğin 18 aylık bir sözleşme süresine ilişkin bir fiyat teklif edildiğinde, mevcut fiyatın üzerinde bir fiyat teklifi ile karşılaşabilirsiniz. Elbette bunun piyasa koşullarına uygun makul bir fazlalık olması gerekmektedir.

Unutulmamalıdır ki sabit fiyatlı anlaşmalar riskinizi sabitlemek içindir. Özellikle üretim yapan işletmelerin girdi maliyetlerini sabitlemeleri, satış fiyatını belirlemeleri açısından önemlidir. Doğru bir fiyat teklifi kabul ettiyseniz, sözleşmeniz tamamlandığında büyük ihtimalle avantajlı olduğunuzu göreceksiniz.

Örnek bir vaka üzerinden konuyu incelersek; müşterimiz halen çalışmakta olduğu elektrik tedarikçisi ile tarifeye endeksli (yüzdesel indirimli) sözleşmesini, sabit fiyatlı bir elektrik teklifi ile değiştirerek yılsonuna kadar (31 Aralık) aktif enerji fiyatını 0,470 kWh/Krş olarak sabitleyebileceğini belirtmiş olsun. Böyle durumlarda sizi hızlı karar vermeye zorladıklarına şahit olabilirsiniz.

Bu aşamada doğru olan, piyasadan muadil tekliflerin toplanarak bir değerlendirme yapılmasıdır.

AFA Enerji Danışmanlık olarak aynı koşullarda piyasadan fiyat topladığımızda bulduğumuz en iyi teklifin 0,430 kWh/Krş olduğunu gördük. Aradaki fark tüketime göre hesapladığında 6 milyon TL’ye yaklaşıyordu. Bu örnek vakada eğer hızlı bir karar verilmiş olsaydı, ciddi bir fırsat maliyeti oluşabilirdi.

Lisans sahibi elektrik şirketleri her ne kadar kurumsal olsa da bu kurumların çalışanları satış yapmak zorundadır. Buna mukabil tekliflerinin o anki piyasa koşullarında doğruluk payı yüksek olabilir. Ancak, piyasa araştırması yapmadan karar vermenizin size önemli bir maliyeti olabileceğini hatırlamalısınız.

Bırakın AFA Enerji Danışmanlık İhtiyaçlarınızı Karşılasın

Enerjinizi tedarik lisans sahibi bir enerji şirketi ile “sabit fiyatlı anlaşma” yaparak sağlamak, şirketinizin kârlılığını artırmanın ve fiyat artış risklerini azaltmanın harika bir yolu olabilir. Bununla birlikte, çoğu zaman firma çalışanları piyasadan teklif toplama süreçlerini kendileri yönetmeye çalışır ve “teklif almak” için gereken dikkat ve çabayı hafife alırlar. Bu sebeple çoğu zaman mümkün olan en iyi fiyata ve en güvenli sözleşmeye ulaşamazlar.

Elektrik Tedarik ihtiyaçlarınızda size yardımcı olacak güvenilir bir iş ortağı arıyorsanız, size yardımcı olabiliriz. AFA Enerji Danışmanlık olarak işletmenize artı değer katacak ve maliyetlerini düşürecek tüm çözümlerimizle sizlere hizmet vermeye hazırız.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul