(SKTT) Son Kaynak Tedarik Tarifesi Hakkında Merak Edilenler

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ülkemizde düzenlemeye tabi tarifeler EPDK tarafından hazırlanır, hazırlanan perakende satış ve dağıtım tarifelerine göre elektrik tedarik şirketleri abonelerine fatura düzenler. 2018 yılının Ocak ayı itibari ile belli bir tüketim sınırını aşan tüketicilerin bu tarifeler dışında kalmasına karar verildi. Hayatımıza yeni dâhil olan bu tarifeye “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” deniliyor.

Hatırlatma: Buradaki bilgiler makalenin yazım tarihi itibari ile geçerli olan bilgilerdir. Güncel okuma tarihinde makalede yazan bilgilerde değişiklikler olabilir. Okuma yapılırken bu hususun dikkate alınması tavsiye olunur.

Konu ile alakalı elektrik abonelerinin birçok sorusu olduğunu bildiğimiz için bu soruları cevaplamak istedik. Eğer aşağıdakilerden daha farklı bir sorunuz bulunuyorsa iletişim formu üzerinden bizimle irtibat kurarsanız size yardımcı olabiliriz.

 

SKTT (Son Kaynak Tedarik Tarifesi) Nedir?

Elektrik abonelerinin anlayacağı sadelikte açıklamak gerekirse 2018 Ocak ayında yürürlüğe giren mevzuat ile belli bir tüketim büyüklüğünü aşan işletmelere ait abone grubunun birim fiyatının tarife ile düzenlenmesine son verildi. Bu tüketim grubuna dahil olan tüketiciler içinaktif enerji birim fiyatı, kısaltması PTF olan Piyasa Takas Fiyatı ve gerçekleşen YEKDEM bedeli ve anlaşma tipine göre tedarikçinizin kar marjı ile oluşmaktadır. Bu şekilde hesaplanan aktif enerji bedeline ek olarak diğer yasal bedeller ile faturanız oluşur. Basit anlatım ile ifade etmek istedik ancak süreci zihninizde biraz daha detaylandırmak isterseniz okumaya devam etmelisiniz.

 

SKTT Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Birçok elektrik abonesinin bu konuda endişe yaşadığını ve doğru bilgiye ulaşmakta zorluk çektiğini bildiğimiz için konuyu açıklığa kavuşturmak istedik. Bunun en resmi ve basit yolu EPDK mevzuatı gereği bağlı bulunduğunuz elektrik dağıtım şirketi veya görevli tedarik şirketi tarafından Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nden faturalandırılacağınızı anlatan içerik ile size gönderilen yazı ile anlayabilirsiniz.

İkinci yöntem ise tüketim miktarınızdır. Gerçekleşen tüketiminiz açıklanan SKTT limitini aşıyorsa son kaynak tedarik tarifesi kapsamına girmişsinizdir. Bu durumda bir yazı beklemenize de gerek yoktur.

 

Ne Zaman SKTT Kapsamına Girersiniz?

EPDK’ya göre SKTT kapsamı için belirlenen tüketim miktarı aşıldıktan üç ay sonra bu kapsamda faturalandırılırsınız. Örneğin 1 Ocak 2020 tarihinde 7 Milyon kWh tüketime erişenler ilgili tarihten üç ay sonra 1 Nisan 2020 tarihinde SKTT kapsamına dâhil olurlar.

İlgili aboneye son kaynak tedarik tarifesinin uygulanmaya başlanacağı zamanın tespitinde görevli tedarik ya da dağıtım şirketlerinin tüketicilere bilgilendirme yaptığı tarih esas alınmaz. Lisans sahibi elektrik şirketlerine tüketicilerin mağdur olmasına yol açacak şekilde bir bildirim esnekliği tanınmamaktadır.

 

SKTT Kapsamına Girmenize Rağmen Herhangi Bir Bildirim Almadınız, Ne Olur?

Yüksek tüketim limitini geçen bir tüketiciye sorumlu lisans sahibi elektrik şirketi tarafından 15 gün içerisinde bildirim yapılmadığı takdirde yüksek tüketimli tüketiciler için geçerli olan tarife Tebliğ’de yer alan hükümler kapsamında uygulanacak olup bu şekilde tüketiciye Tebliğ kapsamında verilen sürenin engellenmesi durumunda sorumlu şirket hakkında ilgili mevzuat kapsamında işlemler yapılmaktadır. EPDK görüşü bu yöndedir.

 

SKTT Kapsamında Dikkate Alınan Tüketim Nasıl Hesaplanır?

Tüketim miktarının hesaplanmasında ilgili aboneliğin bir takvim yılında imzaladığı sözleşme kapsamında gerçekleşen tüketim miktarı dikkate alınır. Tüketicinin aynı zamanda Elektrik üretimi de yapıyor olması bu hesaplamada dikkate alınmaz. Şebekeden çekilen enerji (tüketim) önem arz eder.

 

Tek Bir Unvan Altında Birden Çok Aboneliğim Var, SKTT Konusunda Hepsinin Toplam Tüketimi mi Dikkate Alınır?

Kısa cevap, her birinin tüketimi bağımsız olarak değerlendirilecektir. Öncesinde birden çok kullanım yeri ve birden çok abonelik sözleşmesi için tek bir ikili anlaşma kapsamında enerji temin eden tüketicilerin yüksek tüketimli tüketici olma durumunun tespitinde her bir kullanım yeri ve bu kullanım yerine ilişkin abonelik sözleşmesi kapsamında olan tüketimler ayrı ayrı değerlendirilecektir.

 

SKTT Kapsamında Bir Aboneyken Başka Bir Adrese Taşındım; Ne Olur?

Bir kullanım yerindeki tüketicinin değişmesi durumunda yeni tüketici için tüketim grubunun belirlenmesine ilişkin şartlar tekrar aranacak yani yeni tüketicinin bu kullanım yeri için sözleşmesine esas tüketim miktarı dikkate alınacaktır. Yani daha önce SKTT kapsamında olsanız bile önceki aboneliğinizdeki tüketim dikkate alınmayacaktır. Ancak bu durum SKTT anlaşması yapmanıza engel bir durum değildir.

 

Yeni Taşındığınız Abonelik Daha Önce SKTT Kapsamındaydı; Bu Durum Sizde de Devam Eder mi?

Yeni tüketicinin tüketim miktarı hesaplanırken önceki tüketicinin tüketim miktarı hesaba dâhil edilmeyecektir. Aynı şekilde, yeni tüketicinin tüketim miktarı hesaplanırken bu tüketicinin önceki kullanım yerinde gerçekleşen tüketim miktarı da hesaba dâhil edilmeyecektir. Yani her bir abonelik taze bir başlangıç anlamı taşır.

 

SKTT Kapsamında Olan Bir İşletme Sabit Fiyatla Anlaşma Yapabilir mi?

SKTT kapsamında olmanız SKTT formülü üzerinden anlaşma yapmanızı zorunlu kılmamaktadır. Sabit fiyatlı elektrik teklifi ile sözleşme imzalamanızın önünde yasal bir engel bulunmaz.

 

SKTT Kapsamında Olan Bir İşletme Tarifeye Endeksli Bir Anlaşma Yapabilir mi?

SKTT kapsamında olmanız SKTT üzerinden anlaşma yapmanızı zorunlu kılmamaktadır. Tarifeye endeksli teklif veren lisans sahibi elektrik şirketi olduğu sürece sözleşme imzalamanızın önünde yasal bir engel bulunmaz

 

SKTT Limitini Aşmadınız Ancak Yine de SKTT Anlaşması Yapmak İstiyorsunuz, Buna Engel Var Mı?

Aslında SKTT anlaşması diye bir tanımlama yoktur. PTF+YEKDEM toplamına tedarikçi kar marjı eklenerek enerji tedariki her zaman yapabilirsiniz. Serbest tüketici hakkını kazandıysanız istediğiniz teklif türü üzerinden sözleşme imzalayabilirsiniz. EPDK veya bir başkası buna karışamaz. Serbest piyasa bunu gerektirir. Aksi bir durum söz konusu olamaz.

 

KBK Nedir?

Bu bir kısaltmadır. Kurul tarafından belirlenen katsayı anlamını taşır. SKTT (Son Kaynak Tedarik Tarifesi) kapsamına giren aboneler için EPDK tarafından her yıl üst limit olarak belirlenir. Özel bir elektrik tedarik şirketi ile anlaşma yaparak bu oranı azaltabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

 

Elektrik Dağıtım Şirketinden Yazı Gelmedi Ancak Açıklanan Tüketim Limitini Aştığınızdan Eminsiniz; Ne Yapmalısınız?

Bazı durumlarda SKTT tüketim limiti aşılsa bile dağıtım şirketinin yazı göndermeyi atlayabildiğine şahit olunmaktadır. Böyle bir durumda bağlı olduğunuz elektrik dağıtım şirketine bir dilekçe ile başvurarak konu hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Örneğin bir önceki sene yaptığınız tüketimin EPDK tarafından açıklanan SKTT limitini aştığını ancak tarafınıza herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını belirterek SKTT konusu hakkında bilgi talep edebilirsiniz.

 

SKTT Limitini Aştığınız Belli Olmasına Rağmen Herhangi Bir Özel Elektrik Tedarik Şirketi İle Anlaşamadınız; Ne Olur?

Bazı elektrik aboneleri limiti aşmasına rağmen çeşitli sebeplerden serbest piyasada faaliyet gösteren özel bir enerji şirketi ile anlaşma yapmayı tercih etmeyebilir. Özellikle kamu kurumlarında bunun yaşandığını görüyoruz. Böyle bir durumda EPDK tarafından açıklanan KBK üzerinden faturalandırılırsınız.

 

SKTT Limitini Geçtiniz Ancak Unvanınız Değişti; Ne Olur?

SKTT yüksek tüketim limitini aşmanıza rağmen vergi numaranızın da değişmesine sebebiyet verecek şekilde bir değişiklik gerçekleşti ise eski abonelik sonlanır ve yeni abonelik üzerinden tekrar bir perakende satış sözleşmesi imzalanır. Firma sahipleri aynı bile olsa vergi numaranız değiştiği için artık farklı bir abonelik oluşmuştur. Geçmişe dönük tüketim verisi olmadığı için bağlı bulunduğu abone grubu üzerinden faturalandırılır. Böyle bir durumda elektrik dağıtım şirketi tarafından abonenin bir başvurusuna gerek duyulmadan ilgili değişiklik yapılır.

Eğer vergi numaranız değişmeden unvanınız değişmiş ise hiçbir değişiklik olmaz. Yüksek tüketim limitini aşan SKTT abonesi olmaya devam edersiniz.

 

Özel Bir Tedarikçiden Elektrik Tedarik Ederken Yüksek Tüketimli Tüketici Limiti Aşılırsa Ne Olur?

Bir tüketicinin yüksek tüketimli tüketici limitini görevli tedarik şirketi dışındaki diğer bir tedarikçiden enerji temin ederken geçmesi durumunda bu tüketiciye limiti geçtiği dönemde bildirim yapılmalı ve Tebliğin 8 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan süre sonunda görevli tedarik şirketine dönme ihtimalinde yüksek tarifeden faturalandırılacağı bildirilmelidir.

 

SKTT Yüksek Tüketimli Tüketici Grubuna Dâhil Oldum, Güvence Bedelim Ne Olacak?

Görevli Tedarik Şirketi üzerinden elektrik kullanıyorsanız güvence bedeline ilişkin hususlar Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında uygulanacaktır. Bu da en yüksek faturanızın iki katı olacaktır. Eğer özel bir tedarik şirketi ile çalışıyorsanız veya çalışacaksanız tedarikçi uygulamalarına göre güvence bedeliniz farklılıklar gösterebilir. Ayrıca tedarik teklif çeşitlerine göre de bu değişebilir. Örneğin 15 gün ön ödemeli bir anlaşmada (faturanın tamamını önceden ödediğiniz için) genellikle güvence bedeli istenmemektedir.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul