Tek Terim / Çift Terim Tarife Sınıfları

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Elektrik piyasasında perakende tarifelerine benzer şekilde dağıtım tarifeleri de bulunmaktadır ve elektrik faturaları üzerinden dağıtım hizmetine istinaden tahsil edilirler.

Bu yazı ile dağıtım bedeli tarife sınıflarını açıklamaya çalışacağız. Elektrik dağıtım bedelinin fiyatlandırılması esnasında karşımıza çıkan bu sınıfları anlamak için öncelikle dağıtım faaliyetinin ne olduğunu açıklamak iyi olacaktır. Elektrik hizmetinin dağıtımı kısaca: elektriğin üretildiği santrallerden, enerji nakil hatları vasıtası ile tüketildiği noktaya kadar getirilmesidir.

Dağıtım bedeli ise üretilen elektriğin tüketildiği noktaya kadar gelirken ihtiyaç duyulan yeni yatırım, bakım, onarım ve işletme faaliyetleri gibi hizmetlerin fiyatlandırılması ile oluşur. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isteyenler, “Elektrik Dağıtım Bedeli Nedir?” isimli yazımızı okuyabilirler.

Dağıtım bedeli tarife sınıfları, çift terimli tarife ve tek terimli tarife olarak ikiye ayrılır.

 

Çift Terimli Tarife Sınıfı Nedir?

Çift terimli tarife sınıfında dağıtım sisteminden çekilen elektrik enerjisi miktarıyla orantılı olarak dağıtım bedeli ödenmekte ve bunun yanı sıra tüketicinin bağlantı anlaşmasında tercih edilen güce göre, güç bedeli alınmaktadır. Tüketici, bağlantı anlaşması ile belirlenen gücü aşarsa, aşılan kısım için ayrıca ilave bir güç aşım bedeli ödemektedir. Bu da güç bedelinin iki katı olarak fiyatlandırılması anlamına gelir. Güç bedeli ödemiş olsanız bile çift terimli tarife sınıfının dağıtım bedeli birim fiyatı, tek terimliye göre daha düşüktür. Bu sebeple çift terimli tarife daha cazip hale gelir.

 

Tek Terimli Tarife Sınıfı Nedir?

Tek terimli tarife sınıfında ise sadece dağıtım sisteminden çekilen elektrik enerjisi tüketim miktarı dikkate alınarak dağıtım bedeli hesaplanmaktadır. Tek terimli tarife sınıfında güç bedeli ya da güç aşım bedeli bulunmaz. Çift terimli tarife ile birim fiyattan sonraki en önemli ikinci farkı budur. Tahmin edilebileceğiniz üzere tek terimli tarife sınıfında dağıtım bedeli birim fiyatı, çift terimli tarife sınıfındakinden daha yüksektir.

 

AFA Enerji Danışmanlık şirketinin, Tarife Danışmanlığı Kapsamında Çift Terimli Tarife uygulamasını elektrik abonelerine profesyonel hizmet olarak sunan ilk danışmanlık şirketi olduğunu biliyor muydunuz?

 

Çift Terimli Tarife Hakkında Önemli Kilometre Taşları

  • Eğer alçak gerilimden bağlıysanız çift terimli tarife sınıfına geçmeniz mümkün değildir. Yine belli bir tüketim büyüklüğüne ulaşmadan çift terime geçiş yapmak avantaj sağlamayacaktır.
  • Bir takvim yılı içinde üç kez tarife sınıfı değişikliği hakkınız bulunmaktadır. Çift terimli tarifeye geçtiğinizde de sözleşme gücünüzü yine bir takvim yılı içinde üç kez değiştirebileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  • 2016 yılından önce sanayi aboneleri hariç tüm aboneler tek terimli sınıfı üzerinden enerji kullanmaktaydılar.
  • Darbeli yük çeken sanayi aboneleri ve ark ocakları sadece çift terimli tarife üzerinden enerji kullanmak zorundadırlar.
  • 2019 Temmuz tarifesine kadar tüm abone grupları için güç ve güç aşım bedeli aynıydı. Sonra nedendir bilinmez 2019 Ekim tarifesi ile ilk kez güç ve güç aşım bedelleri abone gruplarına göre farklı birim fiyatlar üzerinden faturalandırıldı. Sanayi abone grubu haricindeki grupların güç bedelleri yaklaşık %50 arttırıldı. 2020 yılında ise yine sanayi abone grubuna göre iki katı zam yapıldı.
  • Çift terimli tarife ve tek terimli tarife elektrik dağıtımının faaliyet konusu ile alakalı olmasına rağmen 2007 yılından 2013 yılına kadar aktif enerji bedelleri arasında fark bulunuyordu. Bu fark o kadar büyüktü ki bir süre sanayi çift terimli tarife sınıfı için özel elektrik şirketleri indirim verememişlerdi. 2016 yılında sanayi haricindeki diğer abone gruplarında da çift terim çıktıktan sonra 2018 yılı Eylül ara tarifesinde aynı yaklaşım tekrar ortaya çıktı. Tedarikçilerini seçmemiş tüketicilerin çift terimli tarife sınıfından enerji kullananların aktif enerjisi tek terimli tarifeye daha uygun hale geldi.
  • 2019 yılının üçüncü çeyreğinden beri güç bedelleri farklılaştırıldı. Sanayi grubu ile diğer gruplar arasındaki fark bir nebze azalmış oldu. Yine çift terimli dağıtım bedeli ile tek terimli dağıtım bedelinin birbirine oranı gruptan gruba çok farklıdır. Tarımsal sulama ile ticarethanede çift terimli dağıtım bedelinin tek terimli dağıtım bedeline oranı birbirine yakındır. Bu oran sanayicide daha yüksek, çift terimli dağıtım bedeli sanayi grubunda tek terimli dağıtım bedeline oransal olarak daha yakındır.

 

Bırakın AFA Enerji Danışmanlık İhtiyaçlarınızı Karşılasın

Elektrik Tedarik ihtiyacınızda size yardımcı olacak, güvenilir bir iş ortağı arıyorsanız, biz size yardımcı olabiliriz. En doğru fiyatları, en güvenilir şirketlerden temin eder, karşılaştırmalı ve anlaşılır bir formatta incelemeniz için sunabiliriz. Böylelikle sizde işletmeniz için en doğru tedarikçiyi seçebilirsiniz.

*Ulusal Elektrik Tarifeleri EPDK tarafından 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinde açıklanır ve genellikle fiyatlar tarife dönemine göre değişkenlik gösterir. Dağıtım ve Güç Bedeli Birim Fiyatları açıklanan tarifeye istinaden değişebilir. 2018 yılında, EPDK alışılmışın dışında davranarak, tarife dönemleri haricinde Ağustos, Eylül aylarında da fiyat açıklamıştır.*

 

Makale Yazılırken Faydalanılan Kaynak:
Ercüment Camadan 29 Ocak 2020 Tarihli Yazısı
Elektrik Tarife Sınıfları: Çift Terimli Tarife ve Tek Terimli Tarife

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul