Çift Terimli Tarife Hizmeti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Elektrik piyasası dağıtım tarifelerinde meydana gelen değişiklikler, elektrik abonelerinin dağıtım bedeli fiyatlarında avantaj sağlamaya başladı. Çift Terimli Tarife konusunda merak edilen soruları sizler için cevaplamaya çalıştık. Daha fazla detaya ihtiyaç duyarsanız, sizlere bilgi vermekten memnun olacağımızı belirtmek isteriz.

 

Çift Terimli Tarife Nedir?

Çift Terimli Tarife, tüketilen elektrik enerjisi miktarına ek olarak, güç bedelinin faturaya eklendiği bir elektrik dağıtım tarifesidir. Dağıtım tarifeleri arasında birim fiyatı en ucuz olan tarife türüdür.

Çift Terimli Tarife, elektrik tarifenizi değiştirerek faturanızı yatırım yapmadan düşürebileceğiniz avantajlı bir yöntemdir.

 

Güç Bedeli Birim Fiyatı ve Güç Bedeli Nedir?

Güç bedeli birim fiyatı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK), Ulusal Elektrik Tarifesinde açıkladığı birim fiyattır.

Güç bedeli ise belirlediğiniz sözleşme gücünün, güç bedeli birim fiyatının çarpılmasıyla aylık olarak tahakkuk ettirilen bedeldir. Aynı ay içerisinde birden fazla güç bedeli faturaya yansıtılamaz.

 

Dağıtım Sistemine Bağlı Kullanıcılara Ait Sözleşme Gücü Nedir?

Dağıtım sistemine bağlı kullanıcılarda; Tek Terimli Tarife sınıfına tabi olan kullanıcılar için trafo kurulu gücünün %60’ ı alınarak hesaplanan değerdir. Çift Terimli Tarife sınıfına tabi kullanıcılar için ise, talep ettikleri güçtür.

Çift Terimli Tarife için özetleyecek olursak; trafonuzun ne kadarlık kısmını kullanacağınıza göre verdiğiniz taahhüttür. Sözleşme gücü; kurulu gücü geçemez ve bir yılda üçten fazla olacak şekilde değiştirilemez.

Örneğin; 5000 kVA trafonuz var diyelim, sözleşme gücünüzü 3000 kVA olarak belirleyip çift terimli tarifeye geçmek için elektrik dağıtım şirketine başvurmanız halinde, sözleşme gücü 3000 kVA olarak belirlenmiş olur.

Çift Terimli Tarife Güç Bedeli ve Dağıtım Bedeli Örnek Hesaplama:

(2020 Nisan (II. Çeyrek) Ulusal Elektrik Tarifesinin OG Ticarethane tarifesine göre yapılmıştır.)

(A) Tüketim 1.000.000 kWh

(B) Sözleşme Gücü 3000 kVA belirlenmiş olsun.

(C) Güç Bedeli Birim Fiyatı 5,33445

(D) Çift Terim Dağıtım Birim Fiyatı 0,155373

Güç Bedeli (B) x (C) = 16.003 TL

Çift Terimli Dağıtım Bedeli: (A) x (D) = 155.373 TL

 

Kurulu Güç Nedir?

Kurulu güç, özel transformatörlü (trafolu) abonelerde transformatörlerin etiketinde yazan ve maksimum kapasiteyi gösteren güçtür. Kısaca, tüketim noktası için kurulan trafonun kapasitesi kurulu gücü ifade eder.

Örneğin; 2000 KVA trafo etiketiniz bulunuyorsa 2000 KVA kurulu gücünüz var demektir.

 

Çift Terimli Tarife’nin Herhangi Bir Riski var mı?

Doğru bir sözleşme gücünün tercih edilmesi durumunda Çift Terimli Tarife’nin herhangi bir riski yoktur. Burada önemli olan, doğru analize dayalı sözleşme gücünün belirlenmesi ve tüketimlere göre dönemsel olarak yine sözleşme gücünün değiştirilmesidir.

Müdahaleler doğru yapılmadığı takdirde, belirlenen sözleşme gücü aşılabilir. Böyle bir durumda aşılan miktar, güç bedelinin iki katı ile çarpılır ve faturaya güç aşım cezası olarak yansıtılır. Elbette sözleşme gücü kadar güç bedeli tahsilatı da yapılacaktır.

Gereğinden yüksek sözleşme gücü seçmeniz halinde, güç bedeli maliyetiniz artacağı için sağlayacağınız avantajın önemli miktarda azalabileceğini de hatırlatmak isteriz.

 

Güç Aşım Cezası (Bedeli) Nedir?

Çift Terimli Tarife’de belirlenen sözleşme gücünün aşılması halinde, aşılan miktara istinaden faturaya yansıtılan bedele güç aşım cezası denir. Güç aşım bedeli birim fiyatı ile sözleşme gücünü aşan miktarın çapılmasıyla “güç aşım cezası” hesaplanır. Bir ay içerisinden birden fazla güç aşım cezası yansıtılamaz.

Örneğin; Çift Terimli Tarife sözleşme gücünüz 1000 kVA olsun. Şebekeden de 1200 kVA güç çekmiş olun. 1000 kVA sözleşme gücü karşılığında güç bedeli öderken, sözleşme gücünü aştığınız kısım kadar (200 kVA) güç aşım bedeli ödemeniz gerekir.

 

Çift Terimli Tarife’ye Geçiş Süreci Nasıl İşler?

Çift Terimli Tarife’ye geçişin en önemli noktası, ilgili aboneliğin geçmiş dönem tüketim analizinin yapılması ve ileriye dönük tahminlerde bulunulmasıdır. Yapılan analizlerle uygun bir sözleşme gücü belirlenir ve ilgili elektrik dağıtım şirketine başvuruda bulunulur. Başvurudan sonra bazı elektrik dağıtım şirketleri, DBA (Dağıtım Bağlantı Anlaşması) imzalanmasını talep edebilmektedir. Uzman bir Tarife Danışmanı ile çalışırsanız analiz, başvuru ve imza süreçlerini sizin adınıza en doğru şekilde yapacaktır.

EPDK mevzuatına göre tarife değişikliğine ilişkin başvurular, bir sonraki fatura dönemine etki eder. Örneğin; ocak ayında yaptığınız bir başvuru şubat faturasına etki edecektir. Şubat faturası, dönem tamamlandıktan hemen sonra yani mart ayının ilk günlerinde size ulaşacaktır.

 

Çift Terimli Tarife’ye Geçtiğimi Nasıl Anlayabilirim?

Elektrik faturanızda dağıtım bedeli birim fiyatınız azalmış ve güç bedeli eklenmişse, Çift Terimli Tarife’ye geçmişsiniz demektir. Toplam fatura tutarınızı, toplam tüketiminize bölerseniz tüm vergiler dâhil 1 kWh birim fiyatınızı bulursunuz. Tek terimli faturanızda da bu işlemi yapıp iki tarife arasındaki tasarruf miktarınızı hesaplayabilirsiniz. Biz AFA Enerji Danışmanlık olarak tarife danışmanlığı yaptığımız müşterilerimize, aylık olarak tasarruf raporları hazırlamaktayız.

 

Özel Bir Elektrik Şirketinden İndirimli Elektrik Kullanıyorum, Çift Terimli Tarife’den Yararlanabilir Miyim?

Elbette yararlanabilirsiniz. Özel elektrik şirketlerinin sağlamış olduğu indirim, elektriğin kendisi olan “Aktif Enerji Birim Fiyatı”na uygulanır. Çift Terimli Tarife ise evinize veya iş yerinize gelen elektriğin üretildiği yerden, tüketildiği noktaya gelmesini sağlayan elektrik dağıtım hizmetine uygulanır. “Dağıtım Bedeli”, elektrik dağıtım şirketlerine ödenen bir bedeldir. Elektrik dağıtım şirketi Çift Terimli Tarife ile size indirim yaptığında, elektrik tedarik şirketinizin gelirleri azalmaz. Bu hizmetten yararlanan binlerce işletme bulunmaktadır.

 

Çift Terimli Tarife’den Sağladığım Avantaj, Özel Bir Elektrik Şirketinden İndirimli Elektrik Aldığımda Devam Eder mi?

Elbette devam etmektedir. Çünkü özel enerji şirketleri, elektriğin satışını yapmaktadır. Özel enerji şirketi ile anlaşma yapmadan evvel, Çift Terimli Tarife üzerinden elektrik kullandığınızı bildirmeniz yeterli olacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, özel enerji şirketinden gelecek olan “ilk” faturadır. Genellikle ilk faturalar, hatalı olarak tek terimli tarifeden kesilir. Özel bir elektrik şirketi ile anlaşma yaptığınızda, faturalarınızın Çift Terimli Tarife üzerinden düzenlendiğinden emin olmalısınız. Ayrıca anlaşmanız devam ederken yapacağınız sözleşme gücü değişikliklerini mutlaka tedarikçinize bildirmelisiniz. Böyle yaparsanız ortaya çıkması muhtemel sorunları engellersiniz.

Biz, AFA Enerji Danışmanlık olarak, Çift Terimli Tarife üzerinden elektrik kullanan müşterilerimizin faturalarını düzenli kontrol eder, avantajın devam ettiğinden emin oluruz.

 

AFA Enerji Danışmanlık Olarak Türkiye’nin Her Yerine Hizmet Verebiliyor Musunuz?

Evet, veriyoruz; bunun için dijital yöntemler kullanmaktayız. AFA Enerji Danışmanlık olarak, Türkiye’nin 81 ilinde 30.000’ in üzerinde elektrik sayacını yönetmekteyiz. Dolayısıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki elektrik sayacına bilgisayardan bağlanarak tüketimlerinizi kontrol edebiliyor, sizin için gerekli bütün başvuruları yapabiliyoruz.

 

Çift Terimli Tarife’den Tasarruf Sağladığımı Nasıl Anlayabilirim?

Tek terimli tarifeden, Çift Terimli Tarife’ye geçtiğiniz için ikisini kıyaslamanız gerekir. Ulusal elektrik tarifesindeki fiyatları kontrol ederek sağladığınız avantajı kontrol edebilirsiniz.

 

Tarife Danışmanlığı Kapsamında Sizden Çift Terimli Tarife Hizmeti Almamızın Bize Sağlayacağı Faydalar Nelerdir?

AFA Enerji Danışmanlık olarak, sağladığımız faydayı göstermek için müşterilerimize aylık tasarruf ve analiz raporu gönderiyoruz. Gerekli sözleşme gücü değişiklikleri için başvurularda bulunuyor, bunlara istinaden dağıtım bağlantı anlaşmalarınızı yapıyoruz. Tüm bu çalışmaların fatura üzerindeki doğruluğunu da kontrol ediyoruz. Eğer özel bir şirket ile çalışıyorsanız Çift Terimli Tarife değişiklik bilgilerini tedarikçinize bildiriyoruz. Kısacası sizin adınıza tüm işlemleri ve kontrolleri yapıyoruz. Bu sayede siz de asıl işlerinize odaklanabiliyorsunuz.

“Türkiye’de “Çift Terimli Tarife Danışmalık” hizmetini, profesyonel olarak ilk defa AFA Enerji Danışmanlık Şirketinin verdiğini biliyor muydunuz?”

Tarife Danışmanlığını, biz AFA Enerji Danışmanlık üzerinden almayı düşünürseniz sizi daha detaylı bilgilendirmekten memnun oluruz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul