Sabit Fiyatlı Elektrik Anlaşması Nedir?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

“Elektrik piyasasında birçok elektrik fiyat teklifi var ancak doğru olanı seçmek aslında zor değil. Lisans sahibi elektrik şirketleri fiyat tekliflerine değişik isim vermiş olsalar da genellikle iki ana kategoriye ayrılırlar; bunlar sabit ve değişken fiyatlı tekliflerdir.”

 

Hangi fiyat teklifinin sizin için en uygun olduğuna karar vermeden önce, kullandığınız elektriğin nasıl faturalandırıldığını, sabit ve değişken fiyat tekliflerinin arasındaki farkları anlamanız gerekir. Kısaca açıklamak gerekirse; sabit fiyatlı teklifler fiyat değişikliklerine maruz kalmazken, değişken fiyat teklifleri elektrik piyasasındaki fiyat değişimlerine açıktır.

Elektrik kullanımı (kWh) kilowatt saat olarak ölçülür. Bir saat boyunca harcanan bir kilowatt güce eş değerdir. Lisans sahibi elektrik şirketleri faturalarında tüketilen enerjiyi kWh/Krş olarak göstermektedir. Birim başına maliyet veya birim ücrettir. Bu fiyat ile tükettiğiniz enerjiyi çarptığınızda “Aktif Enerji Bedeli” ortaya çıkar. Daha sonra bu bedele “Elektrik Dağıtım Bedeli” eklenir. Dağıtım bedeli birim fiyatı her üç ayda bir ( 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihlerinde ulusal elektrik tarifesi ile) açıklanır ve yine bu birim bedel kWh/Krş olarak tüketim ile çarpılır. Daha sonra vergi ve fonlar eklenir. Fonlar sadece aktif enerji üzerinden alınırken KDV faturanın toplamından tahsil edilir.

 

Fiyatı Sabitlemek Nedir?

Enerji piyasalarında referans fiyat, temelde arz-talep dengesi olmak üzere gün öncesinden öngörülebilir bir dizi başka dış etkenden etkilenebilmektedir. Fiyatları etkileyen faktörlerden bazıları; mevsimsellik, kurulu güç, elektrik üretim miktarları, santrallerin üretim yaptıkları kaynak türleri, santrallerin girdi ve üretim maliyetleri, santrallerin arıza/onarım durumları, yenilenebilir enerji üretim miktarları, doğalgaz piyasasındaki kısıt ve fiyatlardır. Bunlarla birlikte her biri alt parametrelere sahip onlarca değişken daha sıralanabilir. Tüm bu bilgiler ışığında yapılan nitelikli analiz ve yorumlar, işletmenin enerji piyasasında gerçek zamanlı ideal bir risk yönetim stratejisi geliştirmesine yardımcı olur.

 

Değişken Fiyat Nedir?

Değişken bir fiyat; büyük ihtimalle yüzdesel olarak aldığınız fiyattır. Bazı anlaşmalarda elektrik fiyatınızı bazı emtialar ile (hedge etmek/korunmak da denilir) sabitleyebilirsiniz. Bir ürün çeşidi olarak; EPDK’nın “Görevli Tedarik Şirketleri” için açıklamış olduğu Ulusal Elektrik Tarifesi’nde sizin bağlı bulunduğunuz tarife grubu birim fiyatına yüzdesel indirim olarak verilmesi mümkündür. Örnek olarak “OG Ticarethane Tarifesi için verdiğimiz indirim %10 olarak belirlenmiştir.” Bu oran sabit olabilir ancak, OG Ticarethane tarifesi değiştiği zaman yeni belirlenen birim fiyat %10 iskonto edilerek bulunacaktır. Bu fiyat ile üç ay boyunca tükettiğiniz elektrik miktarı çarpılarak Aktif Enerji Bedeli’niz oluşur.

 

En düşük fiyat değil, en uygun fiyat!

Doğrudan lisans sahibi elektrik şirketleri ile temas etmeye çalışmak, yüzlerce tedarik lisansına sahip şirkete ulaşmayı gerektirir. Bu da operasyonel yükünüzü artıracağı gibi, seçeneklerinizi sınırlı alanda bırakabilir ve belki de rekabetçi fiyatlar bulmanızı zorlaştırabilir. Tedarik sözleşmelerinin müzakeresi ise en az fiyat kadar önemlidir. Elektrik sözleşmelerinin teknik terim ve ifadeler içermesi, bu konuda teknik alt yapıya sahip olmayan avukatların sizi risklerden korumakta yetersiz kalmasına neden olabilir.

 

Bir Enerji Danışmanı Nasıl Daha Uygun Fiyat Bulabilir?

Elektrik tedarik süreçlerinde fiyat teklifi toplarken, profesyonel bir danışman ile çalışmanız çok daha rekabetçi bir ortam oluşturmanıza, tedarikçi marjlarını düşürmenize, şart ve koşulları lehinize çevirmenize yardımcı olacaktır.

Enerjinizi tedarik lisansı sahibi bir enerji şirketi ile “sabit fiyatlı” anlaşma sağlayarak tedarik etmek, şirketinizin kârlılığını artırmanın ve fiyat artış risklerini azaltmanın harika bir yoludur. Bununla birlikte, çoğu zaman, insanlar piyasadan teklif toplama süreçlerini kendileri ele almaya çalışır ve lisans sahibi elektrik şirketlerinden teklif almak için gereken çabayı hafife alır. Bu sebeple çoğu zaman mümkün olan en iyi fiyata en güvenli sözleşmeye ulaşamazlar.

“Görevli Tedarik Şirketi nedir? Sahip olduğu tedarik lisansına derç edilen illerde faaliyet gösteren ve EPDK tarafından açıklanan “Ulusal Elektrik Tarifesi” üzerinden Serbest Olmayan Tüketicilere elektrik satışı yapan şirketidir. Ancak Görevli Tedarik Şirketi hem kendi bölgesinde hem de diğer bölgelerde tarifeden bağımsız da serbest kapsamda tedarik sağlayabilir.”

 

Bırakın AFA Enerji Danışmanlık İhtiyaçlarınızı Karşılasın

Elektrik Tedarik ihtiyacınızda size yardımcı olacak, güvenilir bir iş ortağı arıyorsanız, biz size yardımcı olabiliriz. En doğru fiyatları, en güvenilir şirketlerden temin eder, sizin önünüze hazır ve karşılaştırmalı olarak sunabiliriz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul