Çatı Üstü Ges’lerin geri ödemesi 2 yıla düşebilir

Çatı Üstü Güneş Enerjisi Sistemleri’nin geri ödeme süresinin bugün 7 yıla, 2030 yılı itibarıyla ise 2 yıla düşürebileceği kaydedildi.

Türkiye’nin ek teşviklerle mevcut destek mekanizmasını güçlendirerek çatı üstü güneş enerjisi sistemlerinin geri ödeme süresini bugün 7 yıla, 2030 yılı itibarıyla ise 2 yıla düşürebileceği kaydedildi.Enerji Ekonomi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA) Türkiye özelinde “Yeni Teşvikler Türkiye’nin Çatı Tipi Güneş Enerjisi Sektörünü Aydınlatıyor” adlı bir rapor hazırlayarak, Türkiye’nin çatı tipi güneş enerjisi sektörünü mercek altına alıp, kurulum yatırımlarının geri ödeme sürelerini hesapladı. Günümüzde bu geri ödeme sürelerinin 11 yıla düştüğü sonucuna varan IEEFA uzmanları, raporda değindikleri ek teşviklerle bu sürenin bugün 7 yıla, 2030’da ise 2 yıla kadar inebileceğini belirttiler.

Harçların ve KDV’nin kaldırılmasının yolu açılabilir

Mayıs ayında yürürlüğe giren ulusal mahsuplaşma düzenlemesi Türkiye’de çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin çoğalması için kapıyı araladı. Ancak rapora göre, bu sistemlerin kullanımının ülke çapında daha hızla yaygınlaşabilmesi için ek teşviklere ihtiyaç var. Rapora göre, çatı pazarında kurulum harçlarının ve katma değer vergisinin kaldırılması enerji bağımsızlığına giden yolun önünü açabilir. Rapor, çatı tipi güneş enerjisi sistemlerinin tüketiciler arasında yaygınlaşması için ek adımların atılmasını öneriyor. Bu adımlar şöyle; ilk yatırım maliyetlerini düşürmek için güneş enerjisi panellerine uygulanan KDV’nin kaldırılması; güneş enerjisi panel kurulumu için alınan kredinin geri ödemelerinin ev kredisine veya elektrik faturasına entegre edilmesi ve şebekeye verilen elektrik için teşviklerin Avrupa ülkelerinde uygulanan seviyelere çekilmesi.

Hanelerin finansal desteğe ihtiyaçları var

Raporun yazarlarından IEEFA Enerji Finansmanı Analisti Gerard Wynn yaptığı değerlendirmede, “Türkiye büyük çaplı güneş enerjisi sistemlerinde dünyanın en hızlı büyüyen pazarlarından biri. Hükümet çatı pazarında da benzer bir büyümenin yaşanabilmesi için temelleri attı. Haneler bu teknolojiyi kullanmak için hevesli, ancak öncelikle biraz daha fazla finansal desteğe ihtiyaçları var. Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretmenin güzelliği, ülkenin hem diğer ülkelere nazaran çok daha avantajlı olduğu doğal bir enerji kaynağından yararlanıyor olması, hem de oldukça pahalı olan kömür ithalatını bu sayede azaltabilecek olması -Türkiye 2018 yılında kömür ithalatına bir önceki yıla göre %12 artışla toplam 4,4 milyar ABD doları ödedi” dedi.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul