2020 yılında rüzgar enerjisi kapasitesinde artış

EÜD Başkanı Cem Aşık, 2020 yılı sonuna kadar rüzgar enerjisinde 2 ila 3 bin MW kapasitesinin devreye gireceğini belirtti.

8. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde konuşan EÜD Başkanı Cem Aşık, özel sektörde 2020 yılı sonuna kadar devreye girecek santraller dışında çok ciddi bir proje olmadığını ancak rüzgâr tarafında bile küçümsenmeyecek ciddi rakamlar olduğunu belirterek 2 ila 3 bin MW kapasitesinin devreye gireceğini belirtti.

Türkiye’de yenilenebilir enerji payının toplamda 44 bin MW seviyesinde olduğunu belirten Cem Aşık, “Rüzgârda ciddi bir artış olacağını bekliyoruz. Önümüzdeki 10 yılda en az 10 bin MW’nin, umarız ki 15 bin MW’nin devreye girmesi söz konusu olabilir.” dedi.

YEKDEM’den çıkan rüzgar santrallerinin ne olacağına dair bir kaç senaryoları olduğunu belirten Cem Aşık, “Öncelikle rüzgar santrallerinin geliri bir anda 73 dolardan 45-47 dolar seviyelerine inecek” dedi. Devletin, elektrik fiyatlarının oluşumdaki dinamiklerde taraflardan biri olması ve sanayiyi enerji üzerinden sübvanse etme politikasından vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Cem Aşık, “Sanayi desteklenmeli ancak bu destek doğrudan olmalı. Bu fiyatlar üzerindeki destek yakın zamanda elektrik üreticilerinin çok daha büyük bir kısmını ilgilendiriyor olacak. Ayrıca öngörülebilirlik eksikliği, döviz belirsizliği ve regülasyon belirsizliği gibi diğer ana başlıklarımız var” dedi.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul