Elektrik Abone Grupları ve Elektrik Tarifeleri

Bu yazımızda elektrik kullanıcılarının elektriği kullandıkları tüketim noktalarında kullanım şekli ve amacına göre farklı fiyatlardan faturalandırılan abone grupları vardır. Aslında serbestleşen elektrik piyasalarında elektrik tarifelerin kaldırılarak kullanıcılarının elektriği hangi saatte, hangi günlerde ya da hangi mevsimlerde elektriği nasıl kullandığına göre (maliyetlerine göre) faturalandırılması hedeflenmektedir. Ancak ülkemiz halen tam serbestleşme için geçiş döneminde olduğu için bu elektrik abone grupları vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir.

Mesken Abone Grubu

Evimizde kullandığımız elektrik için belirlenmiş abone grubudur. Eskiden en ucuz abone gruplarındanken son yıllarda yapılan zamlar ile en yüksek fiyat ile faturalandırılan tarifelerden olan ticarethane tarifesi ile aynı seviyelere gelmiştir. Evlerimiz haricinde apartman ve site içindeki bağımsız bölümler bu abone grubu içerisinde yer alır. Ayrıca kalorifer, asansör, hidrofor, merdiven aydınlatmaları, ortak kullanım yerleri ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) tarafından kurulan geçici barınma merkezleri de mesken abone grubu kapsamındadır.

Mesken abone grubunun avantajı ise Tüketicinin Korunması Kanunu kapsamına girdiği için diğer abone gruplarına göre daha avantajlıdır. Yaşadığınız sorunlarda EPDK’dan destek alamadığınızda bağlı bulunduğunuz Kaymakamlıklar üzerinden şikâyetinizi iletebilirsiniz. Artık E-Devlet üzerinden de Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapabildiğiniz için şikâyetlerinizi çok daha kolaylıkla iletebilirsiniz.

Mesken abone grubu sözleşme gücü 9 KW’yı geçmemek şartı ile reaktif bedel ücreti ödemezler.

Sanayi Abone Grubu

Bir maddenin vasıf, şekil, özellikleri cihaz alet veya diğer araç ve kuvvet yardımı ile sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek sureti devamlı ve seri halde üretim yapılan yerlerle, madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler sanayi işletmesi burada yapılan işler sanayi işleri ve burayı işletenlerde sanayici sayılır. (6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu- 1. madde)

Bu işletmeler bağlı oldukları sanayi odasına giderek kapasite raporu aldıktan sonra Sanayi Sicil Belgesi almaktadır. Aldıkları bu Sanayi Sicil Belgesi iki yıl geçerlidir. İki yılda bir yine bağlı oldukları sanayi odasından belgelerini vize ettirmeleri gerekir. Vize yaptırdıkları Sanayi Sicil Belgesini yine lisans sahibi elektrik şirketine ibraz etmeleri gerekir.

Belge herhangi bir sebeple lisans sahibi elektrik şirketine ibraz edilmezse elektrik tarifeniz sanayi tarifesinden çıkartılarak ticarethane tarifesine döndürülür. Dolayısı ile belge bitiş tarihleri işletmeler tarafından dikkatlice takip edilmelidir. Görevli Tedarik Şirketi (Eski adı ile Tedaş) üzerinden elektrik kullanan aboneler bu şirkete sanayi sicil belgesini teslim ederken özel bir enerji şirketinden serbest tüketici olarak indirimli elektrik tedarik edenler bu belgeyi elektrik dağıtım şirketine ibraz etmelidir.

Son dönemde elektrik tedarik şirketlerine veya elektrik dağıtım şirketlerine verilen sanayi sicil belgeleri daha sonra “ibraz edilmediği” gerekçesi ile abonelerin tarifesi ticarethaneye döndürüldüğü yönünde çok sayıda şikâyet gelmektedir. Bu sebeple bu tarz belgeleri ilgililere teslim ederken mutlaka yazılı bir dilekçe ekinde ibraz ederek kayıt numarası ve tarihi alınmasını tavsiye ederiz.

Gerekli şartları sağlamaları ve arıtma tesisi olduklarını ilgili mercilerce belgelemeleri halinde, çevre ve insan sağlığını korumak üzere içme suyu ve alıcı ortama verilen sıvı, gaz ve katı zehirli ve zararlı atıkların arıtılması amacıyla kurulan arıtma tesisleri aşağıda belirtilen şartlar dâhilinde sanayi abone grubunda değerlendirilir. Sanayi abone grubu da reaktif bedel kapsamındadır.

Tarımsal Sulama Abone Grubu

Tarım arazilerin sulanmasını sağlamak amacıyla; ilgili resmi kuruluşlardan alınacak yer altı suyu kullanma belgesi veya su kullanma izin belgesi ile resmi kuruluşlardan alınmış sulamanın tarımsal amaçlı olduğunu gösterir belgeyi ibraz edenler Tarımsal Sulama Abone grubuna girer. Ana faaliyeti tarımsal üretim olan gerçek veya tüzel kişilerce kurulmuş sulama kooperatifleri, pompaj tesisleri ile münferit olarak tesis edilmiş tarımsal sulama elektrik tesisleri bu abone grubu kapsamındadır.

Ne yazık ki ülkemizdeki Tarımsal Sulama aboneliklerinin çoğu doğru kullanılmamaktadır. Ayrıca bu aboneliklerin açık arazide bulunan elektrik panoları da aşırı sıcaklık sebebi ile arızalara sebep olabildiği gibi yüksek reaktif cezaların yansımasına da sebep olabilmektedir.

Ticarethane Abone Grubu

Ürün satan veya hizmet üreten işletmeler (oteller, hastaneler, marketler, kafeler, limanlar, AVM’ler vb) bu abone grubundan faturalandırılır. Fiyat olarak neredeyse mesken ile aynı birim fiyata sahiptir. Bu abone grubu reaktif bedel kapsamındadır. Dolayısı ile mutlaka bir kompanzasyon panosu tesis etmeleri faydalı olacaktır. Bu yapılmazsa bir süre sonra sisteme verilen ve sistemden çekilen enerji miktarı toplam tüketim miktarını belirli oranlarda geçmesi halinde elektrik faturanız artmaya başlar. Toplum içinde reaktif ceza olarak da adlandırılan bu bedeli önlemek mümkündür.

Son Kaynak Tarifesi

EPDK tarafından her yıl belirlenen limiti aşanlar veya özel bir şirket tarafından elektrik kullanırken portföyden çıkarılmasına rağmen görevli tedarik şirketi ile sözleşme imzalamayanlar abone grubu ne olursa olsun bu tarife grubunun fiyatları ile faturalandırılır. Borsada meydana gelen fiyatlara Yekdem ve diğer tüm maliyetlerin eklenmesi ile satış fiyatı oluşur. Şu anda kullanılabilecek en pahalı tarifedir. Her yıl Son Kaynak Tedarik Tarifesinin limitinin düşürülmesi planlanmaktadır.

Bunlar dışında Genel Aydınlatma Yönetmeliği gereğince enerji giderleri genel aydınlatma kapsamında ödenen aydınlatmalar, bu alt abone grubu kapsamındadır. Bu alt abone grubu kapsamındaki enerji ilgili dağıtım şirketi tarafından temin edilir ve tahakkuk ile tahsilat işlemleri Genel Aydınlatma Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilir.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul