Turizm Sezonunun Enerjisi Hazır mı?

Turizm işletmeleri, özellikle oteller 7 gün 24 saat belli bir standardın üzerinde hizmet vermek zorunda. Oteller, ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, temizlik derken yüksek miktarda enerji harcıyor. İşin sevindirici kısmı, artık bazı oteller kendi enerjilerini üretiyor!

Türkiye enerji ihtiyacının çok büyük kısmını fosil yakıtlardan karşılıyor ve ihtiyacının %70’ini ithal ediyor. Bu sebeple elektrik fiyatlarının yüksek olması bir yana, fosil yakıtlar küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden sera gazlarının %40’ından sorumlu. Dünyada yapılan araştırmalar, turizm sektörünün küresel sera gazı salımındaki payının yüzde 20’lere ulaştığı yönünde.

Turizm tesislerinde kullanılan elektriğin de büyük bölümü fosil kaynaklardan elde ediliyor. Enerji maliyeti de dünyanın pek çok ülkesine göre yüksek. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nün yaptığı bir araştırmaya göre orta büyüklükteki 5 yıldızlı bir otelin aylık elektrik faturası 300.000 TL ile 350.000 TL arasında değişiyor. Bu oranla, bir otelin bir yıllık elektrik gideri ortalama 3.900.000 TL gibi bir rakama ulaşıyor.

Otellerde enerji maliyetlerinin artması otelcileri alternatif enerji kaynaklarına yönlendiriyor. Kârlılıklarını artırmak ve giderlerini azaltmak isteyen tesisler, otellerde enerji tasarrufu için güneş enerjisi başta olmak üzere alternatif enerji kaynaklarından yararlanıyor.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul