UCLA araştırmacıları, kar yağışından elektrik üreten bir cihaz tasarladılar.

Bilim adamları araştırmalarıyla, temiz enerji elde etmek adına doğanın fiziksel kuvvetlerinin neredeyse hepsini deneyerek, yaratıcı enerji yöntemlerini geliştirdiler. Elektrik üretiminde kullanılan Güneş, jeotermal, su ve rüzgar enerjilerine alternatif olarak Washington.- Kaliforniya Üniversitesindeki araştırmacılar kar parçacıklarının pozitif yüklerini kullanarak TENG, adını verdikleri cihaz ile elektrik üretimini başardılar.Geliştirilen bu cihaz, kar yağışında elektrik üretiminde kullanılabilecek. Türünün ilk örneği olan bu teknolojik cihaz, plastik bir levha gibi görünen ucuz, küçük, ince, esnek ve elektrostatik indüksiyona dayanan bir malzemedir.

Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi’ndeki (UCLA) araştırmacıları, pil gerektirmeyen kar tabanlı bir triboelektrik nanogenerator veya kar TENG adı verilen cihazın elektrik üretmesi, İki silikon malzemenin karda birbiriyle temas ettikten sonra oluşturduğu statik elektrik yükünü yakalanmasından yararlanıyor.

Kar pozitif olarak yüklenir ve elektronlardan vazgeçer. Silisyum – karbon, hidrojen ve diğer elementlerle birlikte silikon atomlarından ve oksijen atomlarından oluşan sentetik kauçuk benzeri bir malzeme negatif olarak yüklenmiştir. Yağan kar, silikon yüzeyine temas ettiğinde, cihaz statik enerjiyi yakalar ve bir elektrik yükü oluşturur.

Araştırma ekibi, şarjı yakalamak için cihazın tasarımında 3D-basılmış silikon tabakası ve bir elektrot kullanmışlardır. Ekip, geliştirdikleri silikon tabakasını bir yürüyüş ayakkabısı tabanının altına takarak inceledi.

Test deneylerinde elde edilen elektrik miktarı çok büyük olmasa da araştırmacılar gelecekte TENG‘yi kış mevsiminde kar altında kalan güneş panellerine entegre ederek panellerin enerji verimliliğini arttırmaya yardımcı olacak ve hatta sporcuların performanslarını takip etmek için geliştirilecek yeni giyilebilir teknolojik cihazların elektrik ihtiyacını karşılamasına katkıda bulunabilir.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul