Elektrik Tedarikçisini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Müşterilerimiz maliyetlerini düşürürken güvenli bir elektrik hizmeti de istiyor. Biz işletmelere bu tasarrufu en uygun ve en güvenli şekilde uzun yıllar boyu, aksatmadan, ara vermeden sunan şirketleri bir araya getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu yazımızı elektrik kullanan işletmelerin tedarikçilerini seçerken hangi konulara dikkat etmesine yardımcı olmak için hazırladık.

Elektrik sektörünün serbestleşmesi ile işletmeler özel enerji şirketlerden daha ucuza enerji temin edebiliyorlar. Maliyet bazlı düzenlemeye tabi tarifelerin yerine serbest piyasada arz-talep dengesini yansıtan fiyatların olduğu bu yeni ticari ortama ayak uyduran yenilikçi ve değişime öncülük eden vizyon sahibi şirketlerin risklerini en iyi şekilde yöneterek sürdürülebilir kazançlar elde etmesi mümkün olmuştur. Ancak bu yeni ortamda elektrik alırken bilinçli tüketici, basiretli tüccar olarak dikkat etmemiz gereken hususlar bulunmaktadır. Gelin bunlar neler size anlatalım.

Son dönemde ekonomik koşulların zorlaşması enerji maliyetlerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesi ihtiyacını doğurdu. Enerjiyi kullanan işletmeler bu maliyetlerini yönetme konusunda ne kadar profesyoneller?

Enerji piyasalarının gün geçtikçe karmaşıklaşan yapısında meydana gelen hızlı değişikliklerin fiyatlara yansıması düşünüldüğünde sadece piyasaları takip etmek yeterli olmayabilmektedir. Satın alma birimlerinin uğraş alanı maliyetleri azaltarak tasarruf etmektir. Ancak enerji piyasaları etkin piyasalar (bilginin fiyatlara yansıdığı piyasalar) olup enerji maliyetlerini yönetirken alınan kararlarda doğru bilgiye ulaşmak hem maliyetli hem de zor olabilmektedir.

Satın alma birimlerinin piyasa bilgisine ulaştığı zaman bu bilgiyi yorumlaması aslında işin en önemli kısmıdır. Toplanan fiyatlar, incelenen sözleşmeler ve piyasa hakkındaki bilgilerin sağlanacak tasarrufa etkisini yorumlayamadıktan sonra elde edilen bilgilerin niteliği olmayacaktır. Sadece fiyata odaklı satın alma ihalesi düzenlemek kısa vadeli ve sürdürülebilir olmayan anlaşmaların süresinden önce feshedilerek işletmenizin elektrik tedarik hizmetinin yarı yolda kalmasını sebep olacağını unutmamak gerekir. Operasyonel yetkinlik işletmenizin ihtiyaç duyacağı konularda tedarikçinizin size satış sonrasında vereceği hizmeti de etkileyecektir. Enerji tedarik hizmetinin sadece tüketilen enerjinin faturalandırılması kadar basit bir konu olmadığını unutmamak gerekir. Bu sebeple tedarikçinizin işletmenizin abone sayısı ve dağılımı dikkate alındığında yeterli operasyon desteği verilebileceğinden emin olunmalıdır.

Enerji piyasalarındaki fiyatlar her saat değişken olup bir saat öncesinde yatay olan bir ortam bir saat sonrasında öngörülemez bir yapıya bürünebilmektedir. Peki böyle bir ortamda enerjiyi yoğun kullanan işletmeler neler yapmalı? Lisans sahibi elektrik şirketlerinin bile aynı konuda farklı görüşler ortaya koyduğu bir ortamda kime inanmalı?

Elbette bu sorunun cevabı kısa bir makaleye sığmayacak kadar uzun bir konudur. Basit olarak cevap vermek gerekirse önce her işletme kendi içinde temel bilgiler olan saatlik tüketim bilgilerini ve doğru bir ihale dönemini de tercih etmek şartıyla teklif edilen fiyatları süzgecinden geçirdikten sonra kendisine iletilen teklifleri değerlendirmesi daha sağlıklı olacaktır. Doğru bir danışman ile çalışma farkındalığınız yüksek ise tasarruf edeceğiniz miktarı bu hizmet sayesinde arttırabileceğinizi de hatırlatmak isteriz. Uzman desteği sağlanacak avantaj miktarının artması sebebi ile maliyet oluşturmayacaktır.

Her bir işletmenin enerji piyasaları hakkında yoğun eğitim alması gerek yoktur. Ancak maliyetlerini yöneterek tasarruf etmek isteyen tüm işletmeler kendilerine sunulan fiyat tekliflerini ayırt etme, enerji piyasasındaki fiyatları etkileyen unsurları tanıması, risk iştahını belirleyebilmesi ve doğru sözleşme müzakere konusunda bilinçlenmesi şarttır.

Piyasa yapısı ve piyasayı düzenleyen mevzuatın değişken olması sebebi ile elektrik piyasası oldukça karmaşık ve dinamik bir yapıya sahip. Elektrik piyasalarını takip edecek vakit bulamıyorsanız veya bu konular ile yeni tanışmanız sebebi ile desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, enerji maliyetlerinizi bir uzman desteği ile düşürme konusunda yeniliklere açıksanız, elektrik şirketlerinin sizin faydanıza (!) olduğunu söylenen tavsiyelerinden şüphe duyuyor ve bunu sorgulamaya başlamışsanız, temsil ettiğiniz kurum veya kuruluş için en doğru satın almayı yapıp, satış sonrası süreçte sunulan hizmetin sizin için en doğru ve avantajlı servis olduğundan  emin olmak istiyorsanız, doğru bilgiye ulaşmak için günleriniz, aylarınız yoksa ve zamanın bir maliyet olduğunun farkındaysanız AFA Enerji Danışmanlık olarak size yardımcı olmaktan mutluluk duyacağız.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul