Serbest Tüketicilik ( İndirimli Elektrik ) Nedir? Handikapları Var mıdır

Bu yazıda indirimli elektrik kullanmak isteyen ev kullanıcısı elektrik abonelerinin (Mesken Tarifesi) endişelerine cevap vermeye ve özel bir elektrik şirketini seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatmaya çalışacağız. Bu yazı piyasada faaliyet gösterenlere değil sıradan vatandaşlarımız için yazılmış olup anlaşılabilirliği yüksek olması için konu basite indirgenecektir.Elektrik hizmetinin bir kamu hizmeti niteliğinde olduğu gerek kamu hukukunda gerekse yargı kararında tespit edilmiş bir husustur. Elektrik piyasasının liberalleşmesi ile özel elektrik şirketleri çıktı. Elektrik başlığı altında olan bu hizmetler üretim, iletim, dağıtım, toptan satış, perakende satış olarak ayrıştırıldı. Devlet düzenleyici rölü ile piyasayı regüle etmekte iken halen bazı kamu kuruluşları piyasada faliyet göstermektedir. Buna rağmen, zaman içerisinde tüm piyasanın özelleşmesi beklenmektedir.

Bizim konumuz ise bu hizmetlerden “Toptan Satış” yani indirimli elektrik hizmetinden konuşacağız. Bu konuda hemen her lisans sahibi elektrik şirketinin internet sitesinde birçok bilgi bulunuyor ancak biz tüketici tarafından konuyu değerlendirmek istedik.

Serbest Tüketici Nedir ?

Bu sorunun en basit cevabı elektriği indirimli almaya hak kazananlara verilen bir isimdir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu her sene yıllık bir limit açıklar ve bu limitin üzerinde kalan aboneler elektriği indirimli olarak özel bir şirketten alabilir. 2017 yılı için bu aylık yaklaşık 82 TL/Ay’a denk gelmektedir.

Endişelerin en büyüğü “Elektriğim kesilir mi?” Faturanızı ödediğiniz sürece elektriğiniz arıza veya planlı kesinti haricinde özel şirketten elektrik alıyorsunuz diye kesilmesi mümkün değildir. EPDK her türlü ihtimale karşın son kaynak tedariki isminde bir kavram ile her ne koşulda olursa olsun abonelerin elektriksiz kalmasını önlemektedir. Sonuç itibari ile cevap koca bir “Hayır” olacaktır.

En çok merak edilen konulardan birisi ise indirimli elektriğe geçişin tüketiciye bir maliyeti olur mu? Bunun cevabıda “Hayır” olacaktır. Hatta ilk abonelik esnasında ödediğiniz güvence bedelinide geri alabilirsiniz. Bu konuda sizden para talep edilmesi söz konusu değildir. Eğer böyle bir durum varsa yanlış yerde olduğunuzu fark edip hemen oradan uzaklaşmalısınız.

Özel bir elektrik şirketine geçiş zor mudur?

Sıradan bir abonelikten çok daha kolay olmalıdır. Böyle diyorum çünkü seçtiğiniz şirkete göre bu işin yılan hikayesi haline getirenler olabilir. Dolayısı ile eski bir atasözünü bu vesile ile hayırlatmak isterim “Ucuz etin yahnisi pek olur” Piyasa ortalamalarının üzerinde indirimler sizi kötü sonuçlara sürükleyebilir. Niyeti kötü olanların sizi kendilerine çekebilmesi için yüksek indirimi bir “yem” olarak kullanacağını hatırlamalısınız. En yüksek indirimden çok, en iyi hizmet tercih nedeniniz olmalıdır.

Arıza ve kesinti durumlarında ne olur?

Özel şirkettende elektrik alsanız alışılmış yöntemlerle de elektrik kullansanız bu tarz durumlarda aramanız gereken tek numara “186”dır. Bu numarayı aradığınızda elektriği kimden aldığınızı sormazlar. Kesinti veya arızanızı bildirirsiniz ve sonuç alırsınız. Aksi yönde söylenenler gerçeği yansıtmaz. Aksi yönde davrananlara EPDK ve Rekabet Kurumunun çok sert yaptırımlarına maruz kalabilirler.

Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Öncelikle ve en önemlisi neye imza attığınızı iyi kontrol edin. Sözleşmenizi mutlaka okuyun. Size herhangi bir şekilde cezai bir yaptırım uygulamaya çalışıyorlar mı? Gümrük ve Ticaret Bakanlığının çıkarmış olduğu abonelik sözleşmeleri yönetmeliğine göre bir yıldan sonra (herhangi bir hediye almadıysanız) sözleşmenizi herhangi bir yaptırıma maruz kalmadan sonlandırabilirsiniz. Dolayısı ile sözleşmenizde sizi mağdur edebilecek maddelere itiraz etmelisiniz.Faturada size sunulan indirimin gösterilmesini talep edin!

Şu anda bildiğim kadarı ile hiçbir firma verdiği indirimi faturada göstermiyor. Ancak tüketicinin talebi karşısında hiçbir firma kayıtsız kalamaz. Gücünüzü kullanmayı bilmelisiniz.

Satış sonrası hizmeti göz ardı etmeyin!

Elektrik şirketinize ulaşabilmek kolay olmalıdır. Her şirket size müşteri hizmetlerinin kalitesinden bahsedebilir. Ancak bu söylemekle değil göstermekle olur. Gerekirse söylenenleri test edin. İlgili firmaların çağrı merkezlerini arayıp konuşun. Eski kamu kurumlarını esinlendiren isimler veya cazip teklifler sizi aldatmasın. “Elektrik şirketinden geliyoruz” diyen herkese inanmayın. Kimliklerini görmek isteyin. Herşeye hemen imza atmayın. Güncelleme yapıyoruz diyenlere şüpheci yaklaşın. Bilinçli tüketici olmazsak devlet bizi koruyamaz.

Nasıl Bir İndirimi Hedeflemelisiniz?

Mesken kullanıcıları en az yılda bir faturalarını ücretsiz hale getirecek bir anlaşma imzalamalıdır. İdeal bir anlaşma ile hedeflenen bu olmalıdır. Ancak indirim yerine hediyede alabilirsiniz. Böyle durumlarda burada yazan öneriler değişecektir. Genelde telefon, tablet gibi hediyeler dağıtanlar en az 24 ay taahhüt isterler. Bu süreler ile sözleşme imzaladığınız takdirde süresinden önce tedarikçi değiştirir ya da sözleşmenizi iptal ederseniz ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Nasıl Bir Tedarikçi Seçmelisiniz?

Enerji Tüketicileri Derneği olarak etkin iş birliği içinde olduğumuz lisans sahibi elektrik şirketleri bulunmaktadır. Bunlar bizim önerebileceğimiz firmalardır. derneğimiz internet sitesinde bu firmaları yakında yayınlamaya başlıyacağız. Bunun dışında yaşanan sorunlarda bizimle iş birliği içinde olan lisans sahibi elektrik şirketleri olduğu gibi bizi hiç dikkate almayan şirketlerde bulunmaktadır. Tercihlerinizde bu hususlara dikkat etmelisiniz. Sorun yaşadığınızda size yardımcı olabilmemiz için bizimle iletişim içinde olan şirketleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.

Pek yakında elektrik şirketlerini puanlayacağımız gibi tüketici dostu şirketleri ve tüketiciyi mağdur eden şirketleri sitemizde yayınlayacağız.

Bülent Çebin / Enerji Tüketicileri Genel Başkanı

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul