OSB İçindeki Elektrik Üreticileri İçin Meydana Gelen Değişiklik Hakkında Bilgilendirme

Bilindiği üzere yakın zamanda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na lisanssız elektrik üretiminde, üreticilerden alınan sistem kullanım bedelinde çok ciddi bir artış yaptı ve sektörün tüm paydaşları buna itirazda bulundu ancak süreçte bir değişiklik olmadı. Biliyorsunuz Elektrik Piyasası Kanunun amaç isimli birinci maddesinde “taraflar arasında ayrım gözetmeksizin eşit şartlar altında “ diye geçen bir bölüm var. Dolayısı ile OSB içinde üretim yapan ve yaptığı üretimi ikili anlaşma ve özel hat ile bir başka şirkete satan işletmeler bulunmaktaydı. Bunların sayısı çok olmasa da bahsettiğim eşitlik ilkesi gereği EPDK kurulu 09/03/2017 tarihli 6960-2 sayılı Kurul kararı aldı. Bu kurul kararının sonucunda OSB içinde lisanssız elektrik üretimi faaliyetlerinin mevcut durumdaki avantajı eşitlenmiştir. Bu durum yatırımcıların hoşuna gitmese de büyük resim için alınması gereken bir önlemdir. Burada yatırımcılara sağlanan bu avantajların kaynağının yine ödediğimiz vergiler olduğunu unutmamak gerekir. Birileri daha kolay para kazansın diye bir başkasının maliyete katlanması makul bir durum olmayacaktır.Bahsi geçen kurul kararına göre OSB içinde yer alan ve Elektrik Piyasası Kanunu’nun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki lisanssız elektrik üretimi yapan şirketler sisteme enerji verirken, OSB dışında yer alan ve lisanssız üretim yapan şirketlerle aynı dağıtım bedelini ödeyecek olup, bunun dışında kalan ve OSB içerisinde faaliyet gösteren elektrik üreticileri OSB için belirlenmiş dağıtım bedelini ödemeye devam edeceklerdir. Bunun dışında yine elektrik üreticilerini ilgilendiren bir bedel olan Emreamade Kapasite Bedeli belirlenen OSB sanayi bölgeleri için mezkûr bedele muhatap kullanıcıların belirlenen sözleşme gücünü aşmaları durumunda ilgili bedelin iki katını ödemek zorunda kalacaklar.

Dolayısı ile iyi bir planlama ve işten anlayan kişilerin bu hususta çalışma yapmasının gerekliliği ortaya çıkacaktır. Bilmeyenler için örneklendirerek açıklamak gerekirse Çift Terimli Tarife üzerinden örneklendirerek konuyu açıklama isterim. Çift Terimli tarifede de kullandığınız kapasite tespit edilir ve meydana gelebilecek artışlarda göz önüne alınarak bir emniyet aralığı bırakılır. Bunu yapabildiğinde Çift Terimli tarifeye geçer ve dağıtım bedelini oldukça avantajlı bir şekilde ödersiniz.

Burada belirleyeceğiniz gücü iyi hesaplamanız ve takip etmeniz gerekmektedir. Eğer belirlediğiniz sözleşme gücünü aşmanız halinde güç bedelini iki kat bedelle ödersiniz. Bahsi geçen kararda da emreamade kapasiteyi doğru tespit edemediğiniz takdirde ceza ödersiniz. Bunu gereğinden fazla yüksek tutarsanız da size ekstra maliyeti olacaktır. Elektrik işi uzmanlık gerektiren bir konu olup mühendislik ile elektrik piyasası işlerinin ayrılması gerektiğinin bir kanıtıdır.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul