Son Kaynak Tedarik Tarifesi Tebliğ Mevzuatının İncelenmesi – (Taslak Metnin Yorumlanması)

EPDK Tarifeler Dairesi, Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ isminde bir tebliğ taslağını sektör görüşüne açtı. Belli bir tüketim büyüklüğüne ait elektrik abonelerinin ödedikleri faturalarının artmasına yol açacak bu tebliğ ile alakalı, sosyal ve yazılı medyada doğruları yansıtmayan haberler çıktı ve elektrik sektöründeki şehir efsaneleri arasında yerini aldı. Çok sayıda iddia mevcut. Bu yazımızda anlatacağımız bilgiler ile Son Kaynak Tarifesi hakkında elektrik abonelerini doğru şekilde bilgilendirmeyi amaçlıyoruz.

Son Kaynak Tedarik Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ Taslağı, aslında yeni ortaya çıkmış bir mevzuat değil. Yurtdışında kimi ülkelerde uygulanması bulunuyor ve EPDK bu yönetmeliği daha öncede yürürlülüğe sokmayı istedi ancak gelen tepkiler sebebi ile başarılı olamadı. Aslında burada EPDK sanki kötü bir şey yapıyormuş algısı oluşuyor fakat bunun yapılmasının gerekli olduğu açıktır. Bizim bu konuda eleştirilerimiz olduğunu yazının devamında göreceksiniz. Ancak biz tebliğin çıkarılmasını değil içeriğini eleştireceğiz. Belki yönetmeliğin yürürlülüğe sokulmak istenen zamanında ülkenin bulunduğu ekonomik koşullar sebebi ile uygun olmadığını söyleyebiliriz. Şu anda birçok firma hayatta kalma mücadelesi verirken en kuvvetli sabit maliyet girdisi olan elektriğin zamlanıyor olmasına toplumun geniş bir kesiminin karşı çıkacağını düşünüyoruz.

Elektrik aboneleri olan ticari işletmeler, herhangi bir sebeple maliyetlerinin artmasını elbette istemeyecektir. Ancak herkesin kendine göre istekleri olabileceği gibi, devletin tüm istekleri karşılaması da bekleyemeyiz. Devlet bu konudaki talepleri yerine getirmesi durumunda yine ortaya çıkacak kamu zararı üzerinden yine hepimiz etkilenmiş olacağız. Dolayısı ile elektrik sektöründeki maliyetleri devletimizin çekmesini talep etmek çözüm odaklı bir yaklaşım olmayacaktır.

Tebliği okuduğumuzda elektrik abonesi olan tüketici haklarının yeterince korunmadığını görüyoruz. Örneğin elektrik abonesinin kendi iradesi ve rızası dışında son kaynak tarifesine bırakılması durumunda ne olacağı konusunda bir açıklama yok. Bazen elektrik aboneleri bir özel şirketten diğerine geçerken lisans sahibi şirket personelinin hata ya da eksikliği sebebi ile dağıtıma düşebiliyor. Ayrıca yine tüketicinin bilgi ve onayı olmadan tedarikçisi piyasa koşullarını gerekçe göstererek ya da hiçbir açıklama yapmadan elektrik abonesini portföyünden çıkarıyor. Bu iki örnekte sektörde karşılaştığımız olaylardır. Yukarıda anlattığım iki örnekte de elektrik abonesinin sürece etki etmesi mümkün değildir. Lisans sahibi şirketinin hatası ya da tercihi sebebi ile tüketicinin son kaynak tarifesine maruz kalıp mağduriyet oluşması durumunda nasıl bir yaptırım uygulanacağı, herhangi bir zararın ne şekilde tazmin edileceğine dair tebliğde bir hüküm bulmamaktadır. EPDK Tarifeler Dairesi lisans sahibi şirketleri düşündüğü kadar tüketicileri de düşünmelidir.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul