Kaçak Elektrik Kullanım Cezaları Hakkında Sık Sorular Sorular

 

Kaçak Elektrik Kullanım Cezası Nedir?

Kaçak elektrik kullanımı kısaca yasal olmayan şekilde elektrik kullanmaktır. Kullanılan elektriğin eksik ya da hatalı ölçülmesini tespit edilmesi veya kullandığı enerjinin hiç faturalandırılmaması durumunun tespit edilmesi halinde elektrik dağıtım şirketinin uyguladığı cezai bir işlemdir.

Kaçak Elektrik Kullanım Cezalarında Haklarınız Nedir?

EPDK tarafından yürürlüğe sokulan mevzuat, herkese haysiyetle muamele edilmesini sağlamak için asgari hak ve standartları tanımlar. Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kaçak elektrik kullanımına istinaden yapılan işlemde, elektrik abonesi gerçek/tüzel kişilerin kendilerine yöneltilen iddiaya cevap verme hakkı bulunmaktadır. Tüm aboneler, mevzuatın tanıdığı hak ve sorumluluklar çerçevesinde yetkili makamlar önünde kendini savunma hakkına sahiptir. Buradaki en büyük sorun elektrik abonesi olan tüketicilerin teknik ifadeleri doğru yorumlayamaması ve şeffaflıktan uzak kaçak uygulama ve evrakları sebebi ile kendilerini savunamamasıdır.

AFA olarak mağduriyet yaşanan tüm abonelerin kendilerine yöneltilen iddialara yasal mevzuat kapsamında cevap verme hakkını kullanmasına yardımcı oluyoruz. Elektrik abonelerine tanınan bu hakların sunduğumuz uzman desteği ile EPDK tarafından denetlenmesine ve korunmasına yardımcı oluyoruz.

Kaçak Elektrik Kullanım Cezasını Kim Uygular?

Elektrik aboneleri için daha güvenli ve daha adil bir pazar sağlamak amacıyla, EPDK tarafından lisans sahibi enerji dağıtım şirketlerine elektrik ve doğal gaz hırsızlığını tespit etme, araştırma ve önlemede aktif bir rol oynamalarını gerektiren kurallar oluşturulmuştur. Bu kural ve uygulamaları EPDK tarafından hazırlanmış mevzuatla belirlenir ve elektrik dağıtım lisansının getirmiş olduğu zorunlu bir görevdir.

Kaçak Elektrik Kullanım Cezasına Maruz Kalırsanız Ne Yapabilirsiniz?

EPDK, elektrik hırsızlığıyla mücadele ederken elektrik abonesi tüketicilerinin mağdur olmaması için uygulamaya yönelik düzenlemelerin tüketicilerin çıkarlarına en uygun şekilde hareket edilmesini sağlamak istemiştir. Elektrik dağıtım şirketleri tarafından bazen yanlış tesis edilen işlemler olabilmekte ve aboneler hak etmedikleri cezalara maruz kalabilmektedirler. AFA Enerji Danışmanlık, haksız ve hukuksuz olarak kaçak elektrik cezasına maruz kalan müşterileri için cezanın doğru hesaplanmasını veya iptalini sağlamak için gereken müdahaleleri yaparak dava yoluna gitmeden önce çözüm üreten hizmetler sunar.

Kaçak Elektrik Konusunda Aboneler Neler Yapmalıdır?

Kaçak elektrik cezasına maruz kalan tüm abonelerin kendisine yöneltilen suçlamanın niteliği ve nedeni hakkında anladığı şekilde ayrıntılı olarak kaçak tutanağı düzenlemeli ve bu tutanağı mutlaka abone ile paylaşmalıdır. Tutanaktaki ifadeleri dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. Açıklamalar okunabilir ve net olmalıdır. Kaçak tutanağı düzenlenmişse elektriğinizin mühürlenerek kesilmesi gerekmektedir. Kesilmiş olan elektriği kendinizin açması, mührün bozulması söz konusu olursa tekrar cezai işleme maruz kalırsınız.

Kaçak Elektrik Kullanımından Kim Sorumludur?

Elektrik piyasası mevzuatına göre kaçak elektrik kullanımında sorumlu abonenin kendisidir. Eğer adınıza olan bir aboneliği bir başkası kullanırken kaçak cezası söz konusu olursa cezanın muhatabı yine siz olursunuz. Adınıza olan aboneliği kapatmak sorumluluğu size aittir. Böyle bir durumda ancak mahkeme yoluna giderek kaçak elektrik kullanımı yapan kişiye cezayı ödettirebilirsiniz ancak bu oldukça yorucu ve uzun bir süreç olacaktır.

Kaçak Elektrik Kullanım Cezası Nasıl Hesaplanır?

Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır. Kaçak tespitine göre hesaplama yapılırken dikkate alınan tarih aralığı ve bu tarih aralığında tüketilen enerji hesaplanarak fatura edilmektedir.

Kaçak Elektrik Kullanım Cezasını Kim Fatura Eder?

Normal elektrik tüketim faturaları tedarik lisansına sahip elektrik şirketleri tarafından faturalandırılırken kaçak elektrik tüketim faturaları dağıtım şirketleri üzerinden faturalandırılır. Faturanızdaki unvanda dağıtım şirketi ibaresi geçiyorsa bunun kaçak elektrik tüketim faturası olduğundan emin olabilirsiniz. Bu faturalar tedarikçinize değil ilgili dağıtım şirketine ödenmelidir.

Kaçak Elektrik Kullanım Cezası İptallerinde Süre Sınırı Nedir?

Mevzuata aykırı tahakkuk etmiş bir kaçak elektrik kullanım cezasının iptal ve düzeltilmesi için süre sınırı bulunmakta olup yapılan işlemin ancak belirli bir süre içinde geri alınabileceği kabul edilmektedir. Kaçak elektrik kullanımına ilişkin faturanın düzenlenerek aboneye tebliğ edilmesinden itibaren altı ay içerisinde itiraz edilebilir. Yapılan bu itiraz elektrik dağıtım şirketi tarafından en geç on iş günü içerisinde sonuçlandırılması mevzuatla belirlenmiştir. Düzeltilen ya da iptal edilen bu işlemler sonuçları açısından geçmişe etkili olarak geri alınırlar. Öngörülen bu sürelerin geçmesi durumunda ise elektrik dağıtım şirketleri yanlış tasarrufları geriye yürür şekilde değerlendirilemeyebilir. Sürelerin geçmesi halinde o güne kadar gerçekleşen tüm edimler kazanılmış hak olarak korunacaktır. Ancak bazı işlemlerin herhangi bir süre sınırı olmaksızın geri alınabileceği kabul edilmektedir. Gerçeğe aykırı işlem ve açık hata hallerinde, yapılan işlem her zaman geri alınabilir. Böyle durumlarda süre uygulanmaz.

Hatalı Kaçak Elektrik Kullanım Cezalarının İptal veya Düzeltilme Sebepleri Nelerdir?

Kaçak elektrik kullanım cezası işleminin mevzuatın belirlediği koşullardan gerçekleşmesi ve tespitin bu hususlara uygun olarak yapılması gerekmektedir. Kaçak elektrik kullanım cezasının iptal ya da düzeltilmesinin sebebi yapılan işlemin mevzuatın belirlediği sınırların dışına çıkılması ve hatalı hale gelmesidir. Kaçak elektrik kullanım cezası gerekçesi ile faturalandırılan işlemin yönetmeliklerde öngörülen kurallara şeklen uygun olması, yapılan işlem için sunulan gerekçelerin belgelendirilmesi, tahakkuk ettirilen cezanın mevzuata uygun hesaplanması gerekmektedir. Bu hususların dışına çıkan uygulamalar düzeltme veya iptal sonucunu doğuracaktır.

Kaçak elektrik kullanım işlemlerinde yetki ve şekil paralelliği kuralı gereği elektrik piyasası mevzuatına dayalı işlemler yapılırken, uyulan şekil ve usullere kaçak elektrik kullanım cezası işleminin geri alınması sırasında da uyulmalıdır. Dolayısıyla kaçak elektrik kullanım cezasının iptal ya da düzeltilmesi işlemi de mevzuata dayalı olması nedeniyle mevzuatın belirlediği şekil kurallarına uyularak yapılmalıdır.

Size Yardımcı Olabiliriz

Ülkemizdeki birçok kaçak elektrik kullanım cezasına maruz kalan abone hakkını arayamıyor ve savunma yapabilmeleri için yeterli bilgi paylaşılmıyor. Bu durum da gerçekleşen mağduriyetleri telafisiz bırakabiliyor. AFA Enerji Danışmanlık olarak ülkemiz elektrik piyasalarındaki abonelerinin haklarını geliştirmek ve korumak için faaliyet gösteriyoruz.

Kaçak Elektrik Kullanım Cezalarında İptal ve Düzeltme İşlemleri Başvuru Nereye Yapılır?

Elektrik, sadece iletim ve dağıtım hatları üzerinden abonelere ulaştırılır. İletim ve dağıtım hizmetinin tek yolu olan elektrik şebekesi hizmetleri sağlayan lisans sahibi şirketlere aittir. Enerjimizi dağıtan, elektrik dağıtım şirketleri hayati bir rol oynamaktadır. Bu şirketler üretilen enerji ile bu enerjiye ihtiyaç duyan aboneler arasındaki fiziki bağlantıyı sağlarlar.

Kanun veya yönetmelikte idari işlemin geri alınması hususunda yapılan itiraz başvurusu yetkide paralellik ilkesi gereğince söz konusu işlemi yapan elektrik dağıtım şirketi tarafından, itiraza rağmen alınan cevaptan tatmin olunmamış ise şikâyet enerji piyasasını regüle eden EPDK tarafından değerlendirilerek, yapılan işlem geri alınabilir veya düzenlenen kaçak cezası tutarı yeniden hesaplamaya konu olabilir. Elektrik dağıtım şirketleri açık hata sonucu tesis ettikleri işlemleri ancak kendi personelinin hatalı işlem tesis ettiğinin ortaya çıkması, gerçeğe aykırı beyanları sonucu olması kaydıyla geri alabilirler.

AFA Enerji Danışmanlık olarak kaçak elektrik kullanım cezası sebebi ile mağduriyet yaşayan elektrik abonelerinin doğru işlemin tesis edilmesi ile yanlış işlemlerin düzeltilmesini sağlayarak müşterilerimize katkı sağlamaktadır.

Kaçak Elektrik Kullanım Cezalarının İptal ya da Düzeltme Başvuruları Konusunda Uzman Desteğinin Önemi Nedir?

Kaçak elektrik cezasına maruz kalan mağdurlar, elektrik piyasası mevzuatında belirtildiği hususlar üzerinden adalete erişim hakkına sahiptir. Ancak bu hak, mağdurların böyle bir desteğin varlığından haberdar olduklarında ve bu desteği kullanmak için yardım aldıklarında pratik bir gerçeklik haline gelir. Mağdurlar genellikle haklarının farkında değillerdir veya yardım için nereye başvuracaklarını bilmezler.

Ülkemizdeki birçok kaçak elektrik kullanım cezasına maruz kalan abone, elektrik dağıtım şirketlerine karşı savunma yapabilmeleri için mevzuat kapsamında iletilmesi gereken bilgi ve belgelere ulaşamıyor ve bu sebeple hakkını arayamıyor. Bu durum da mağduriyetleri telafisini imkânsız kılıyor

AFA Enerji Danışmanlık olarak haksız kaçak elektrik cezaları konusundaki abonelerin adaletli bir uygulamaya erişimin önündeki engellere ışık tutuyoruz. Bu engellerin üstesinden gelmek için kanıta dayalı tavsiyeler veriyor, konunun muhataplarından bilgi talep ediyor, bilgileri inceleyerek analiz ediyoruz. Yaptığımız tespitlere istinaden gerekçelerimizi oluşturup cezanın iptali ve düzeltilmesi için gereken başvuruları yapıyor ve ceza uygulamalarının iptalini veya düzeltilmesini sağlıyoruz.

Kaçak Elektrik Kullanım Gerekçeleri Nelerdir?

Kaçak elektrik cezalarının gerekçesi, bu işlemden önce gelen ve elektrik dağıtım şirketini belirli bir usul ve esaslar çerçevesindeki gerçekleştirilen işlemlere dayandırılmaktadır. Elektrik dağıtım şirketi tarafından tesis edilen her işlemin mutlaka mevzuatta yazan bir sebebe dayanması gerekmektedir. Kaçak elektrik kullanım cezalarının sebepleri aşağıdaki gibidir.

  • Sözleşmesiz Elektrik Kullanmak
  • Elektriğin Sayaçtan Geçirilmeksizin Kullanılması
  • Kullanılan Enerjini Doğru Ölçülmesini Engellemek Sureti ile Elektrik Kullanmak
  • Dağıtım Şirketi Tarafından Kesilmiş Olan Elektriğin Yetkisiz Şekilde Açılması

Hangi Durumlar Kaçak Elektrik Kullanım Sonucunu Doğurur?

Kaçak elektrik cezalarının gerekçeleri, elektrik dağıtım şirketinin belirli bir usul ve esaslar çerçevesindeki gerçekleştirilen işlemlere dayandırılmaktadır. Elektrik dağıtım şirketi tarafından tesis edilen her işlemin mutlaka mevzuatta yazan bir sebebe dayanması gerekmektedir. Kaçak elektrik kullanım cezalarının gerekçeleri aşağıdaki gibidir. Bu konudaki detaylı bilgilere sitemizde bulunan bilgilendirici makaleler üzerinden ulaşılabilirsiniz.

  • Sözleşmesiz elektrik kullanmak,
  • Elektriğin sayaçtan geçirilmeksizin kullanılması,
  • Kullanılan enerjinin doğru ölçülmesini engellemek
  • Dağıtım şirketi tarafından kesilmiş olan elektriğin yetkisiz şekilde açılması.

 

Kaçak elektrik ceza uygulamaları hakkında en çok sorulan soruları bir araya getirerek cevap vermeye çalıştık. Umarız ihtiyaç duyan herkes için faydalı bir bilgilendirme yazısı olmuştur. Eğer daha fazla bilgi ve desteğe ihtiyaç duyuyorsanız AFA Enerji Danışmanlık olarak sizlere yardımcı olmaktan memnun oluruz.

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul