Elektrik Emen Vampirler

Gereksiz yanan aydınlatmaları kapatmayı öğrendik, peki ya bekleme modundaki cihazlarımız konusunda yeterince bilinçli miyiz? Bu yazımızda, siz fark etmeden enerji tüketen ve büyük resme bakıldığında önemli enerji kayıplarına yol açan ve aslında ‘sızıntı halinde elektrik kullanımı’ olarak adlandırabileceğimiz; halk arasında “Vampir Şarjı”; “Hayalet Yük” ya da “Bekleme Gücü” olarak bilinen konu hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz.

Toplam çalışma saatlerini dikkate aldığımızda bekleme modunda çalışan cihazlar ve adaptörler hem aile bütçenize hem ülke ekonomisine büyük zararlar vermektedir. Evlerimizde birçok elektronik cihaz bulunmaktadır. TV’ler, müzik setleri, bilgisayarlar hep birlikte düşünüldüğünde ciddiye alınması gereken miktarda toplam tüketimler ortaya çıkabilmektedir. Bekleme gücü (Standby Power) ve ‘vampir elektrik şarjı olarak da adlandırılan bu gereksiz güç tüketimini azaltmak için, dünya çapında organize çalışmalar yapılmaktadır.

Öncelikle (Standby Power) “bekleme gücü” nedir bunu bir öğrenelim. Bekleme gücü, bekleme moduna alınmış halde veya cihaz kapalıyken ya da ana fonksiyonlarını yerine getirmeyen cihazlar tarafından kullanılan, çoğunlukla bir uzaktan kumanda ile çalıştırılmayı bekleyen elektrik enerjisidir. Bu güç, dahili veya harici güç kaynakları, uzaktan kumanda alıcıları, elektronik metin veya ışıklı göstergeleri bulunan cihazlar, cihaz kapatıldığında da fişe takılıyken enerji verilen devreler vb. tarafından tüketilir. (Kaynak Wikipedia)

Cihaz başına tipik bekleme gücünün önemsiz derecede düşük olduğunu (tipik olarak 1 ila 25 W arasında) düşünüyor olabilirsiniz. Ancak evlerde ve ticari binalarda, milyarlarca cihazın bu bekleme modundaki tüketimi ile çarpıldığında, bu konudaki tüketim kayıplarının, dünyadaki toplam elektrik kullanımının önemli bir bölümünü oluşturduğunu tahmin edebilirsiniz. Fransa’da yapılan bir araştırma sonucunda, bekleme gücünün toplam konut tüketiminin % 7’sini oluşturduğunu ve diğer çalışmaların bekleme gücünden dolayı tüketim oranını % 13’e kadar arttırdığı bulundu. (Kaynak bkz. The Economist)

Elektrik Sektöründe Yolunuzu Aydınlatıyoruz

Bağlantılar

İletişim

Adres

Kavakyeli Sitesi, Fetih Mah., Tahralı Sok., No:7, A Blok, Kat 4, D:10, 34704, Ataşehir, İstanbul